31 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet a Pécsi Kommunikációs Központ

2019. május 18. 10:08 2019. máj. 18. 10:08

Veszteséggel zárta a tavalyi évét az önkormányzati lapot kiadó cég. ez részbe na csökkentett támogatásnak volt köszönhető, de az is közrejátszott, hogy több olyan projektet nem kaptak meg, amire számítottak. Na de a saját, helyi propaganda csak megér ennyit, nem?

A pécsi önkormányzat májusi közgyűlése előtt tart szeánszot a pénzügyi és gazdasági bizottság, az egyik előterjesztés a Pécsi Kommunikációs Központ Kft. tavalyi beszámolójáról szól.

Az előterjesztés szerint 2018-ban a kft-nek - amely többek közt az önkormányzat online és print lapjának kiadásáért, valamint annak online felületéért is felelős - 100,35 millió forintos volt a mérlegfőösszege, és az évet 31,13 millió forintos veszteséggel zárta. Mint ismert, azokról a lapokról van szó, amelyeket egy rágalmazásért jogerősen elmarasztalt főszerkesztő vezet, és amelyek közül a nyomtatott verziót egy éve dühös civilek egy performansz keretében vörös festékkel ártalmatlanítottak a parlamenti választások során nyújtott színvonal miatt.

Az előterjesztéshez csatolt egyik melléklet ("A" eredménykimutatás) szerint az értékesítés nettó árbevétele tavaly 191,88 milló forint volt, 2017-ben viszont ez az összeg még 216,1 millió forint volt. Az egyéb bevételeknél is csökkenést lehet látni, a 2017-es 209,9 millió helyett tavaly már csak 149,75 millió forint szerepelt. Ugyanakkor a személyi jellegű ráfordítások, mint a bérköltség és egyéb dolgok tekintetében növekedést lehet látni: a 2017-es 150 millió forint tavalyra 157 millióra nőtt meg.

Egy másik mellékletből az is kiderül, hogy a Pécsi Kommunikációs Központ Kft-nek rövid lejáratú kötelezettségei vannak: szállítókkal szemben 21,17 millió forint a tartozás, egyéb rövid lejáratú kötelezettség is van 18,7 millió forintnyi értékben, de vevőktől kapott előlegből is van 10,7 millió forintnyi.

Tavaly a cég az önkormányzattól 140 millió forintos támogatást kapott, ehhez jött még hozzá 7,25 millió forintnyi más támogatás, valamint 2,4 milliónyi egyéb bevétel. A társaságnak 2018-ban 834 ezer forintnyi büntetést is fizetnie kellett. Az adózás előtti eredmény -30,5 millió forint.

Egy harmadik mellékletben az szerepel, hogy tavaly több olyan bevétel sem érkezett be a társasághoz, amivel előzőleg kalkuláltak. (Valamint a korábbi 200 millió forintos önkormányzati támogatás helyett tavaly már csak 140 milliót kaptak a városházától.) Ilyen volt az "Aqua projekt", ami nagy valószínűséggel az élményfürdőt takarhatja (nincs kifejtve a szövegben), és amelynél már leszámláztak 10,5 millió forintot, de árbevételként azt nem tudták elszámolni. Tavaly nem a cég végezte a Zsolnay Fényfesztivál marketingjét és kommunikációs feladatait, ez 12 milliós kiesés volt a mellékletben írtak szerint. A Tüke busz nem kötött velük éves szerződést, sőt, a buszreklámokból tervezett bevétel is elmaradt a vártnál.

Forrás: Pécsi STOP