400 millióból újítják fel a Pákolitz utcai bölcsődét

2020. június 29. 17:44 2020. jún. 29. 17:44

Áthelyezik a Pákolitz utcai bölcsődére azt a fejlesztést, mely eredetileg  Nagy Lajos király úti Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tagóvodáját érintette volna. A módosítást kihasználtságbeli különbségek és az épület állapota indokolta.

Minderről Auth István, a terület DK-s képviselője nyilatkozott a Pécsma.hu-nak. Elmondta, az előző vezetés a Nagy Lajos király úti Miroslav Krleza Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tagóvodájára nyert el támogatást, melyből egy bölcsődét is kialakítottak volna. Az intézmény viszont 70-80 százalékos kihasználtságú, ezért újra kellett gondolni a helyzetet, hogy a bővítés olyan helyet érintsen, ahol nagy a túljelentkezés.

Erre a pályázat szerint lehetőség van, így a fentiek jegyében a Pálolitz utcai intézményt fogják fejleszteni. A képviselő szerint ott igény van egy nagyobb kapacitású bölcsőde kialakítására, ráadásul elég rossz állapotú az épület is. Auth megemlítette azt is, hogy egy másik óvoda és bölcsőde felújítása is zajlik a körzetében, a Köztársaság téren. Itt teljes rekonstrukcióra írtak ki pályázatot, a munkálatok már folyamatban vannak, és a tervek szerint akár szeptemberre el is készülhetnek az egymás melletti intézmények.

A Pákolitz utcai felújítás kapcsán a jobbikos Hencsei Zsoltot is megszólaltatta az önkormányzat lapja, mivel az intézmény az ő körzetéhez tartozik. Hencsei is a fejlesztés szükségessége mellett érvelt.

Elmondta, miután a városvezetés felmérte a helyzetet a bölcsődék körében, látta, hogy a Pákolitz utcai intézményhez elég régen nyúltak már hozzá. Mint fogalmazott, nem csupán az épület állapota, a kihasználtság tekintetében is vannak gondok, sok családnak a városba kell bevinnie a gyerekeket.

A munkálatokra 400 millió forint uniós támogatás van, ebből egy teljes körű, külső és belső felújítást végeznek el a nyílászárók cseréjétől egészen az energetikai korszerűsítésig, plusz 12 új férőhelyet is kialakítanak.

Forrás: Pécsma.hu

(Cikkoldali kép: pixabay.com)