45 milliós kiesést jelent idén Pécsnek, hogy a nyártól nem vethet ki építményadót reklámhordozókra

2020. szeptember 14. 11:15 2020. szept. 14. 11:15

Idén július 15-tel nem vethetnek ki építményadót a települési önkormányzatok a reklámhordozókra, ami egy, a szeptemberi közgyűlésre készült előterjesztés szerint 45 millió forint kiesését jelent Pécsett.

Reklámhordozókra 2018 januárjától lehetett kivetni építményadót a helyi adókról szóló törvény módosítását követően. Ezt variálták meg nemrég a Magyarország 2021. évi központi költségvetésének megalapozásáról szóló 2020. évi LXXVI. törvény vonatkozó pontjainak módosításával.

Az új szabályozás értelmében a települési önkormányzatok 2020. július 15-től a reklámhordozókra nem vethetnek ki építményadót.

Emiatt Pécsett igazítani kell a helyi rendeleti szabályozáson. A dokumentum kiemeli, Pécsett a reklámhordozó utáni adóra vonatkozó adóalanyok száma az idei évben 26 adóalany, az adótárgyak száma 970 reklámhordozó.

Az Önkormányzati Adóhatósági Főosztály adatai szerint a módosítás mintegy 45 millió forint építményadóbevétel-kiesést eredményez a 2020-as adóévben. 

A város nincs könnyű helyzetben: idén a járványhelyzet miatt elvont gépjárműadó-bevétel miatt 480 millió forinttól esik el, ráadásul ez a pénz jövőre is a központi költségvetésbe folyik be. A fertőzés okán ingyenessé tett parkolás pedig havi tízmilliókkal csökkentette a bevételt.

Szerző: H. V.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP