480 milliót visz el Pécstől a kormányzati járványvédelmi alap

2020. április 4. 17:44 2020. ápr. 4. 17:44

480 millió forintot kell beleadnia Pécsnek abba a járványalapba, melynek részleteit Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette a szombati kormányinfón.

Amint a kormányinfón elhangzott, egy 1345 milliárdos gazadság-újraindítási alap és egy 663 milliárd forintos járványügyi alap felállítása történt meg. A járványügyi alap kapcsán a bankokat, az önkormányzatokat, a multikat és a pártokat is közös teherviselésre kötelezik.

Az önkormányzatoknak a gépjárműadót kell átirányítani ebbe az alapba. A Pécsma.hu ennek kapcsán megnézte a város idei büdzséjét (melyet Péterffy Attila korábbi kijelentése szerint át kell majd szabni a koronavírus-járvány miatt, ahol 480 millió forint gépjárműadó-bevétellel számolt Pécs 2020-ra vonatkozóan. 

A lap megjegyzi, az önkormányzatoknak eleve hatalmas bevételkiesést okoznak és fognak okozni a járványvédelmi intézkedések. Számos helyi bevételi forrásuk apad el részbe vagy teljesen a leállások, bezárások miatt. Az iparűzési adónak az árbevétel az alapja, ha utóbbi csökken, ami borítékolható, kevesebb iparűzési adót fognak fizetni a székhelyük szerinti önkormányzatnak.

Forrás: Pécsma.hu