500 milliárddal drágult négy év alatt a kormány által támogatott Fudan Egyetem

2022. január 6. 19:29 2022. jan. 6. 19:29

Ez derült ki abból a videóból, amit Dr. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke töltött fel a Facebookra. A politikus bemutatta a 2018-ban készült hatásvizsgálati lapot, amin az szerepel, hogy a Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti megállapodás nem keletkeztet költségvetési kötelezettséget. Ezzel szemben most 500 milliárdnyi hitelt készül felvenni a kormány az elitegyetem megépítésére, ráadásul pont a Diákváros tervezett helyszínén, ahol a fővárosban tanuló fiatalok bérelhetnének olcsón lakásokat.

A videóban elmondta Tóth Bertalan, hogy az iratot a szocialista párt egyik szimpatizánsa jutatta el hozzá, aki közérdekű adatigényléssel szerezte meg a hatásvizsgálati anyagot. A 2018-as iratban az áll, hogy egy fillérbe sem fog kerülni a Fudan Egyetem megépítése. Ezzel ellentétben most a kormány 500 milliárd forintból kívánja megvalósítani a beruházást, ami a szocialista politikus szerint 440 ezer forintnyi hitelt jelent minden magyar adófizetőnek. 

A hatásvizsgálati lap Forrás: Dr. Tóth Bertalan Facebook

Az MSZP társelnöke kiemelte, hogyha mindez nem lenne elég, a Fudan Egyetem ráadásul annak a Diákvárosnak a tervezett helyén épül, ahol több tízezer lakás épülne a fővárosban tanuló vidéki fiataloknak. Tóth Bertalan szerint ez egy újabb ok arra, hogy aki még nem tette, írja alá az ellenzéki pártok közös népszavazási kezdeményezését, ami a Fudan-törvény ellen és a Diákváros mellett szól.

Egyébként az ellenzék párhuzamosan egy másik ügyben is gyűjti az aláírásokat, a másik népszavazási kezdeményezésük arról szól, hogy az álláskeresési támogatás a jelenlegi 3 helyett 9 hónapig járjon. Ezzel kapcsolatban nemrég írta meg a 444.hu,  a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) decemberi adataiból, hogy átlagosan 16 hónapba telik munkát találni Magyarországon. Ehhez képest a 3 hónapig járó támogatás nem tűnik problémamegoldó segítségnek.

Dr. Tóth Bertalan videója:

Nyitókép: Dr. Tóth Bertalan FB