6 milliárdot vágott hozzá Pécshez a kormány - a felét év végéig vissza kell fizetni

2018. február 3. 10:11

Ugyan 2017 végéig elvileg a pécsi önkormányzat megkapta a kormány első, 6,54 milliárdos mentőcsomagját a 9,5 milliárdos keretből, egy mostani kormányhatározat szerint februárban újabb 6 milliárd érkezik a városba. Viszont ezek a pénzek kölcsönök, 3 milliárdot pedig már 2018 végéig vissza kell fizetni, holott decemberben még 2020 volt a határidő.

Mint ismert, a pécsi fideszes városvezetés a 2014-es állami adósságátvállalás után (ami a megyeszékhelyen 43,7, majd 45, végül 47 milliárd forintot tett ki) 2017-re saját bevallásuk szerint 7,5 milliárdos hiányt hozott össze. (A városi cégek közül háromnak pedig közel 10 milliárd forintos hitele van.)

A kormány végül megszánta a mindig is kísérleti terepének nézett Pécset, és hozzávágott egy 9,5 milliárd forintos visszatérítendő támogatást, amiből a Magyar Közlönyben megjelentek szerint 2017 végéig 6,54 milliárd forintot át is adtak - cserébe meg felszámolták az önkormányzatiságot (többek közt a helyi adók is az államkasszába folyhatnak be közvetlenül, ha épp olyan a helyzet). A tervek szerint a 6,54 milliárdot 2020-ig kellett volna visszafizetnie a városnak - kicsit utánaszámolva egyből kiderül, hogy ez lehetetlen vállalkozás.

Február másodikán azonban a Magyar Közlönyben már az jelent meg, hogy Pécs azonnali határidővel kap 3 milliárd forint visszatérítendő támogatást, de február 28-ai dátummal egy másik 3 milliárdos kölcsön is érkezik Pécsre "finanszírozási helyzetének rendezése céljából". (Ehhez a költségvetés több fejezeti előirányzatát megbolygatták - meg ment máshova jutott pénz a Magyar Nemzet cikke szerint.)

Ebből nem lehet másra következtetni, mint hogy Pécsnek 7,5 milliárdnál is nagyobb lehetett a hiánya tavaly, csak ezt már senki nem merte bevallani.

Az igazán szép a történetben viszont az, hogy a februárban érkező 6 milliárd forintos kölcsönből 3 milliárdot 2018 végéig vissza kell fizetni. Emlékezzünk vissza: tavaly még arról volt szó, hogy 3 év alatt kell a 6,54 milliárdot visszafizetnie a városnak, most pedig a 12,5 milliárdból (ha Pécs tavaly év végén tényleg megkapta a 6,54 milliárdot) 3 milliárdot szűk 11 hónap alatt kell kitermelnie a megyeszékhelynek.

Innen szép nyerni, sportnyelven szólva.