70 milliós kerettel támogatja a kisebb pécsi sportegyesületeket az önkormányzat

2020. július 10. 08:57 2020. júl. 10. 08:57

Egy 65-70 millió forintos keretből támogatja a pécsi önkormányzat hamarosan a kisebb, de eredményesebb pécsi sportegyesületeket és klubokat – nyilatkozta a Pécsma.hu-nak Fogarasi Gábor, az önkormányzat Népjóléti és Sportbizottságának elnöke. 

Fogarasi elmondta, a járványhelyzet előtti költségvetésben, melyet módosítani kellett, 120 millió forintot különítettek el sporttámogatások céljára. Ehhez a kerethez nem nyúltak, most viszont mintegy 65-70 milliót szétosztanak a pécsi sportegyesületek között. Ez a július 15-i rendkívüli közgyűlésen téma is lesz, amennyiben elfogadják, a lehető legrövidebb idő alatt megteszik a forintok delegálását.

Fogarasi Gábor kiemelte, a bizottság elnökeként szeretne mintegy 10 milliót elkülöníteni azoknak a sportolóknak, akik a paralimpiára vagy az olimpiára kvótát szereznek. Kitért arra is, hogy több olyan tao-csapatsportág van, melyek képviselői „nagyon komoly pénzeket kaptak az éves sporttámogatásból”, ugyanakkor szavai szerint ez most „egy kicsit másként lesz”.

"A tao-törvény megalkotásának az volt az elsődleges célja, azért jött létre, hogy ezeket a csapatokat ne az önkormányzatoknak kelljen eltartania. Most jóval kisebb összegeket fognak kapni előreláthatólag ezek a csapatok, mint amihez eddig hozzá voltak szokva. Inkább a kisebb, de eredményes pécsi klubokat és csapatokat fogjuk nagyobb részt támogatni. Ez persze nem jelenti azt, hogy a tao-sportágak egy forintot se kapnak"

- idézte a lap a jobbikos politikust. Fogarasi hangsúlyozta, folyamatos egyeztetések zajlanak a témában a pécsi sportegyesületekkel, mindenki tudomásul vette, hogy a koronavírus-járvány miatt egy speciális szituáció a mostani.

Szóba került az egyre inkább körvonalazódó PMFC-stadion, melyet 12-18 milliárdból lehetne felhúzni, a fenntartása viszont rettenetesen költséges. Fogarasi azt mondta, stadionfenntartás kapcsán a szombathelyi példát követné, miszerint az állam támogatja a létesítmény működtetését és fenntartását. Ez Pécsett másképp nem is működne - tette hozzá.

Forrás: Pécsma.hu