94 új fertőzöttet találtak Baranya megyében, az országban meghalt 110 beteg

2021. február 19. 11:16 2021. feb. 19. 11:16

3093 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 397 116 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 110 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 145 főre emelkedett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 302 689 fő, az aktív fertőzöttek száma 80 282 fő. 4024 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 352-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 391 821 fő kapott oltást, közülük 152 432 fő már a második oltását is megkapta. Az e heti oltási terv szerint folytatódik a regisztrált legidősebbek oltása a kórházi oltópontokon (Pfizer- és Szputnyik vakcinával), a háziorvosok pedig folytatják a 60 év alatti krónikus betegek oltását (AstraZeneca-vakcinával). Emellett több idősotthonba is visszatérnek az oltócsapatok és folytatódik az egészségügyi dolgozók második körös oltása is. Kedden megérkezett az első szállítmány a kínai Sinopharm-vakcinából is, így már összesen öt vakcina áll rendelkezésre Magyarországon. Elindult az újraindításról szóló online nemzeti konzultáció is, számoltak be róla a koronavírus tájékoztató portálon. 

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan hazánkban is nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz és növeli a betegek számát.  A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány álláspontja, hogy csak  fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri. Az erről szóló online nemzeti konzultáció elindult, erről részletesen a Pécsi STOP itt írt. 

Orbán Viktor egyébként ma reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában már konkrétan arról beszélt, hogy itt a harmadik hullám, egész pontosan úgy fogalmazott "Egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk". 

A miniszterelnök az ország újranyitásáról is beszélt, elmondta, hogy az újraindításról szóló konzultációt egy nap alatt 120 ezren töltötték ki. Hangsúlyozta: az újraindításról szóló döntések felelőssége is természetesen a kormányé, de az a jó döntés, amelybe minél több embert vonnak be.

„Ha a harmadik hullámot le tudjuk törni, akkor jöhet az újraindítás" – jelentette ki Orbán Viktor.

Mindeközben Baranya megyében a járvány kezdete óta 13999 új fertőzöttet találtak, ami azt jelenti, hogy az elmúlt 24 órában 94 beteget találtak, ez rég nem látott csúcs, a napokban volt olyan is, hogy csupán 22 új beteget regisztráltak.