858 kiskorút kerestek tavaly a rendőrök Baranyában

2019. június 12. 09:40

858 esetben indult kiskorú eltűnése miatt körözés tavaly a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén, ami 106-tal több a 2017-es adatoknál. Továbbra is lakásotthonokból, intézetekből tűnik el a legtöbb fiatal. A közösségi médiában terjedő felhívások segíthetik a rendőrök munkáját, azonban figyelni kell a hoaxokra és a már érvényét vesztett körözésekre.

A megyei rendőr-főkapitányság illetékességi területén 2018-ban 858 esetben indítottak kiskorú eltűnése miatt körözési eljárást, ebből két esetben külföldi, míg 856 esetben magyar állampolgárságú személy körözését rendelték el - tudta meg lapunk a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Közlésük szerint továbbra is elmondható, hogy lakásotthonokból, intézetekből tűnik el a legtöbb gyermek- és fiatalkorú, a 856 kiskorú körözését vissza is vonták még az elmúlt évben, azaz őket megtalálták.

Az elmúlt évek tükrében kissé hektikusan alakult az eltűnés miatti körözések száma: 2014-ben 692, 2015-ben 834, 2016-ban 666, 2017-ben 752, 2018-ban pedig 858 esetben indult eljárás.

A megyei rendőr-főkapitányság elárulta, körözött személyek nyilvántartásában szereplő adatokat a nyilvántartó

 • a körözés visszavonását követő harmadik napig,
 • eltűnt személy esetén, ha a körözés visszavonására nem került sor, a körözés elrendelésétől számított 90 évig,
 • eltűnt személy esetén az eltűntnek nyilvánító határozat visszavonását követő harmadik napig, vagy
 • a körözött személy haláláig kezeli.
 • A rendőrség tájékoztatása szerinta rögzített körözések száma nem azonos az eltűnt személyek számával. Kiskorúak esetében a körözések magas számát jellemzően a gondozási helyükről engedély nélkül távozott vagy oda az előírt időben vissza nem térő, ideiglenes hatállyal elhelyezett, nevelésbe vett kiskorúak száma jelenti. Ezekben az esetekben nem beszélhetünk a szó hagyományos értelmében vett eltűnésről, mert az esetek többségében a kiskorú gyermek gondozási helyéről szökött meg. Előfordul, hogy egy kiskorú egy évben akár több alkalommal is engedély nélkül távozik a kijelölt gondozási helyéről. Ahányszor az illető megszökik, ez annyi körözési eljárás elindítását generálja a statisztikai rendszer kimutatásában.

  A közösségi oldalon terjedő felhívások komoly segítséget jelenthetnek a rendőrség munkájában a körözési eljárások során, amennyiben a felhívás valós, vagy ha a rendőrség által kiadott felhívás terjed a közösségi oldalakon. A valótlan felhívások terjedésével fennáll a veszélye annak, hogy az emberek nem veszik többé komolyan a valódi segélykéréseket.

  Ezért a rendőrség azt javasolja a közösségi oldalak használóinak, hogy mielőtt valaki továbbítana, vagy megosztana egy eltűnt gyerekről szóló felhívást, előbb ellenőrizze, hogy az valódi-e, illetve aktuális-e még (pld. előfordulhat, hogy időközben a keresett személy előkerült, és a körözését visszavonták).

  Ebben segít a rendőrség nyilvános körözési oldala, ahol megtalálhatóak az eltűntként körözött személyekkel kapcsolatos legfrissebb adatok.

  A körözési alportálon az adott eltűnt személynél a jobb felső sarokban szereplő közösségi oldalak valamelyikén a fényképes felhívást meg lehet osztani, a felhívás egyedi elérési utat kap, amely a körözés visszavonásával – kizárólag továbbított felhívások esetében – automatikusan elérhetetlenné válik, tehát a felhasználó az adott linkre lépve hibaüzenetet kap.

  Forrás: pecsistop.hu