A 17 milliárdos projekttel felsülő Bánki Eriket valahogy nem akarta lemondatni a Fidesz

2019. november 12. 09:10 2019. nov. 12. 09:10

Az önkormányzat gazdasági bizottságának elnökévé választott Nyőgéri Lajos miatt nagy aggodalmaskodásba kezdett a Fidesz pécsi lerakata, miután kiderült, három olyan céget szüntettek meg kényszertörléssel az elmúlt években, ahol politikus cégvezető, tulajdonos vagy résztulajdonos volt. Ugyanez a társaság valahogy nem aggódott akkor, mikor kiderült, Bánki Erik, az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnöke korábban 17 milliárd forintos projektet lengetett be Romániában, amiből nem lett semmi, a politikus érdekkörébe tartozó cégeket pedig felszámolták.

Az ügy múlt héten pattant ki, melyre fel is fűzött egy nyílt levelet a pécsi Fidesz, azt követelve, hogy a szocialista politikus mondjon le a tisztségről. Hétfő délelőtt a Mindenki Pécsért-MSZP közgyűlési frakció közleményben jelentette be, hogy Nyőgéri Lajos november 14-gyel lemond a gazdasági bizottsági elnöki pozíciójáról.

"A ránk váró közös munkát a Mindenki Pécsért-MSZP frakciója nem kívánja egy olyan szituációval terhelni, amely a pécsi polgárok bármiféle bizalomvesztéséhez vezethet, egyetlen ember életében évekkel ezelőtt bekövetkezett történések miatt"

- fogalmazott a frakció. És ezek után idézzük fel Fidesz megyei erős emberének, a parlamenti gazdasági bizottság elnökének, Bánki Eriknek azt az ügyét, melyet még tavaly év végén írt meg a Direkt36 oknyomozó portál, és ami miatt valamiért nem verte a tamtamot a kormánypárt

Bánki Erik - akinek testvérével Vári Attila, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje is üzletelt - 2008-ban egy 70 millió eurós, akkori árfolyama szerint egy 17 milliárdos projekt megvalósítását ígérte Romániában. Egy bioetanol-gyár épült volna Nagyszalontán, a tervezett beruházás megvalósításához Bánki a tulajdonában lévő romániai cégeken keresztül 2007 és 2010 között 114 hektárnyi földet és egy céget vásárolt Romániában, több mint 250 millió forint értékben - írta még tavaly év végén a 24.hu a Direkt36 cikkére hivatkozva. 

A baranyai fideszes a cikk szerint a földek egy részét a nagyszalontai önkormányzat árverésén szerezte, egyetlen vetélytársa unokatestvére volt, a földvásárlások pedig nem kerültek be a politikus vagyonnyilatkozataiba. Az sem derült ki, hogy miből finanszírozta a föld- és cégvásárlásokat, mivel korábban mindössze néhány milliót hoztak a meglévő cégei.

Bánki a cikk szerint anno azt mondta, több vállalattól kaptak kölcsönt, a nevekre már nem emlékezett, a vagyonnyilatkozatába pedig azért nem tette be az új szerzeményeket, mert nem magánszemélyként, hanem cégein keresztül birtokolta őket.

De, hogy a lényegre térjünk: a belengetett 17 milliárdos beruházás nem valósult meg, Bánki cégei a bedőlt projekt után 2,3 millió eurós, akkori árfolyam szerint több mint félmilliárd forintos köztartozást halmoztak fel Romániában, majd felszámolás alá kerültek. A Direkt36 kiderítette azt is, hogy a szóban forgó romániai földek már nincsenek meg, egy részükből Bánki a tartozásait fedezte oly módon, hogy azokat magasabb összegért számították be, mint amennyiért vette őket, a maradékot pedig 100 millió forintnak megfelelő euróért eladta 2018 nyarán.

Ha valaki látott olyat, hogy a Fidesz egy másodpercig is aggodalmát fejezte volna ki a fentiek miatt Bánki pozíciója kapcsán, írja meg, egyúttal vendégünk egy kávéra.

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP