A BIOKOM felkészült a várható havazásra

2021. január 8. 09:33 2021. jan. 8. 09:33

A BIOKOM Nonprofit Kft. az OMSZ pogányi meteorológiai állomásától kapott előrejelzés ismeretében személyi állományban és tárgyi eszközökben is felkészült a hétvégére előrejelzett havazásra és várható következményeire.  A városüzemeltetési cég mind a járdák, mind az útszakaszok tekintetében szükség esetén elrendeli a hó- és síkosságmentesítést, ügyeletes munkatársaik folyamatosan ellenőrizik majd a hatáskörbe tartozó közlekedési felületeket. 

A BIOKOM Nonprofit Kft. és alvállalkozói felkészültek a hóhelyzetre. A gépi hó-és síkosságmentesítési feladatokat 9 darab, tolólapokkal, hóekékkel, úgynevezett „sószóró-adapterekkel” felszerelt jármű fogja ellátni, ezen felül pedig 3 saját tulajdonú kistraktort, hat kisteherautót készítettünk fel a kézi mentesítésre. A hóhelyzet súlyosságától függően minden géptípusból szükség esetén megfelelő számú tartalék is rendelkezésre áll. A BIOKOM saját járművein kívül az alvállalkozók a különböző városrészekben 12 hókotróval és 12 kisteherautóval segítik a munkánkat.

Jelenleg 2000 tonna útszóró só, valamint 25 tonna kalcium-klorid és 125 tonna 2/4 mm-es szemcseméretű zúzott kő áll rendelkezésre. Ezeken felül az alvállalkozók még további saját készlettel rendelkeznek a kézi hó- és síkosságmentesítésben.

A BIOKOM NKft. állandó hóügyeleti és útügyeleti szolgálatot működtet, amely a nap 24 órájában (3 műszakban) végzi feladatát. A lakosság éjjel-nappal hívhatja a diszpécsereket a 72/502-100-as vagy a 80/200-590-es telefonszámokon.

Kérjük a pécsieket, hogy a mentesítés ideje alatt segítsék kollegáink munkáját, és a balesetmentes közlekedés érdekében végzett munkájukat türelemmel és toleranciával kezeljék.

A BIOKOM NKft. a város 49 pontján helyezett ki szóróanyag-tároló edényeket, ezekbe sózott homokot töltöttek. Emellett a város 380 közterületi pontján helyeztek el kis homokkupacokat. Ezekkel a pécsiek szükség esetén alkalmi síkosságmentesítést végezhetnek. 

Kérjük a pécsieket, hogy télies útviszonyok között csak halaszthatatlan esetben üljenek autóba és csak téli gumival keljenek útra. A tapasztalatok alapján ugyanis a téli balesetek jelentős részét a nem megfelelő gumiabroncs használata, valamint a nem a télies útviszonyoknak megfelelő vezetési technika, illetve sebesség okozza. 

Ezúton szeretnénk felhívni a pécsiek figyelmét arra, hogy a helyi köztisztasági rendelet értelmében az egyes házak, társasházak előtti járdák síkosság-mentesítéséért az adott tulajdonos, illetve lakóközösség felel. A rendelet betartása mellett saját magunk és mások testi épségét védjük meg azzal, ha ingatlanunk előtt valamilyen formában gondoskodunk a járda tisztaságáról, csúszás-mentesítéséről.

Címlapkép: Illusztráció