A BIOKOM is figyelmeztet a szélviharra, Baranyában is dőltek a fák

2020. február 10. 15:35 2020. feb. 10. 15:35

Óvatosságra inti a pécsieket a BIOKOM a hazánkat elért viharciklon tombolása miatt, egyúttal arra kér mindenkit, ha káresetet látnak a városban, azt jelezzék a városüzemeltetési feladatokért felelő cégnek. Baranyában egyelőre csak három fakidőléshez riasztották a tűzoltókat.

A BIOKOM emlékeztet, Az OMSZ előrejelzése és veszélyjelzése szerint a nyugat felől érkező Ciara nevű ciklont kísérő viharos időben a 60 km/h-t meghaladó, várhatóan 80-90 km/h-s széllökésekre lehet számítani.

Az erős szélben, a széllökések hatására megnő a veszélye a még egészséges fák ágainak leszakadására is, ezért a BIOKOM NKft.  azt kéri a pécsiektől, hogy minél nagyobb óvatossággal, odafigyeléssel közlekedjenek autóval, kerékpárral és gyalogosan is. Főleg gyalogosan és kerékpárral lehetőleg kerüljék a fával sűrűbben borított tereket, parkokat és a köztemető területét.

Ha közterületen káreseményt észlelnek, kérjük hívják a BIOKOM Nkft.-t  az 502-100-as telefonszámon, vagy jelezzék a biokom@biokom.hu e-mail címen.

A viharos széllökések miatt a BIOKOM felhívja továbbá a lakosság figyelmét, hogy az esetleges káresemények megelőzése érdekében a kisebb hulladéktároló edényeket helyezzék szélvédett helyre, a nagyobb méretű társasházi kukákat pedig jól rögzítsék le, ugyanis a szél felboríthatja, illetve parkoló gépjárműveknek lökheti őket.

A BIOKOM Nonprofit Kft. munkatársai felkészültek egy lehetséges vihar következményeire, így arra is, hogy az erős szél miatt esetlegesen kidőlő fákat és leszakadó ágakat eltávolítsák az utakról, járdákról.

Néhány fakidőlés eddig a megyei mérleg

Lapunk a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál érdeklődött fél négy körül, arra voltunk kíváncsiak, hogy okozott-e kárt hétfőn a szélvihar a megyében. Megtudtuk, eddig szerencsére csak három helyen, Sikondánál, Átán, valamint Drávasztára és Zaláta között döntött ki egy-egy fát a szél, más káresetről egyelőre nem érkezett bejelentés.

A múltheti szélvihart rendesen megsínylette a megye, a nyomait alábbi cikkünkben mutattuk meg:

Forrás: Pécsi STOP