A biztonságos közlekedésre hívja fel a figyelmet a Tüke Busz

2022. július 27. 11:44 2022. júl. 27. 11:44

A biztonságos közlekedés az év minden napján fontos, utazzunk akár személyautóval, kerékpárral, gyalogosan vagy a közösségi közlekedés járműveivel. A Tüke Busz Zrt. a balesetek megelőzése és elkerülése érdekében fokozott óvatosságot és türelmet kér minden városban közlekedőtől. A közösségi közlekedésben figyeljünk egymásra és különösen a gyerekekre! - írja közleményében a pécsi busztársaság.

Néhány egyszerű szabály betartása és praktikus tanács megfogadásával nemcsak magunkat tudhatjuk biztonságban, de követendő példát mutathatunk másoknak is - írják.

Előfordul, hogy sok szatyorral és csomaggal a kezünkben alig kapaszkodunk, vagy füldugóval a fülünkben nem veszünk tudomást a közvetlenül körülöttünk történő eseményekről, hirtelen változásokról. A járművezetők egyes esetekben éppen mások vezetési hibájából eredő balesetveszélyes szituációt igyekeznek elhárítani, amikor hirtelen fékezésre kényszerülnek. Egy-egy ilyen szituációban azonban utasként mi magunk is tehetünk azért, hogy az autóbuszokon elkerüljük, megelőzzük a kisebb baleseteket.

  • A buszmegállóban és az autóbuszon történő utazás során is eltereli a figyelmünket a telefon, a fejhallgató és a head-set. A közvetlen környezetünkben keletkező zajok sok lényeges információt adhatnak számunkra, érdemes figyelnünk ezekre.

 

  • Amennyiben nincs lehetőségünk ülve utazni, törekedjünk arra, hogy stabilan állva utazzunk az autóbuszon, és használjuk a kapaszkodókat!

 

  • Utazásunk során segítsük a kismamákat, a mozgásukban korlátozott, akadályoztatott utastársainkat! Kiemelten figyeljünk a kisgyermekkel utazókra, az idősebb utasokra, igyekezzünk segíteni a fel és leszállásukban, ülőhelyünket adjuk át részükre!

 

  • A jármű megállása után leszálláshoz a hátsó ajtókat vegyük igénybe. Ha a jármű ajtaja még nyitva van, de a jelzőcsengő már szól, az figyelmeztetés valamennyi utas számára: ekkor már sem felszállni, sem leszállni nem szabad!

 

  • Leszállást követően ne haladjunk át az úton az álló autóbusz előtt vagy mögött, mert a jármű takarásából az úttesten átmenni rendkívül balesetveszélyes!

 

 

 

Forrás: Tüke Busz Zrt.

Nyitókép illusztráció