A Bóbita Bábszínház több dolgozója és a pécsi magyar tanszék oktatói is az SZFE mellett vannak

2020. szeptember 4. 17:40 2020. szept. 4. 17:40

A Bóbita Bábszínház dolgozói, valamint az egyetem magyar tanszékének oktatói is kiálltak a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett, melynek hallgatói és tanárai a kormányzati átalakítás és a nyakukra ültetett kuratórium ellen tiltakoznak.

Kedden került a kormány által kinevezett alapítvány kuratóriumának felügyelete alá a Színház- és Filmművészeti Egyetem, melynek szenátusa és vezetősége a kompromisszumok nélkül, pár hónap alatt erőszakkal átnyomott átalakítás ellen tiltakozva lemondtak. Az egyetemet a hallgatók elfoglalták, 13 pontból álló követelést fogalmaztak meg, melynek legfőbb pontja az egyetem autonómiájának visszaállítása és a kuratórium lemondása voltak - bővebben ebben és ebben a cikkben írtunk az ügyről. 

Az SZFE sorsa és az egyetemi autonómia miatt aggódók Pécsen szerdán este tartottak szolidaritásból tüntetést, a Pécsi Tudományegyetem film tanszékének oktatói nyilatkozatban ítélték el az autonómia megszüntetését, de kaposvári színészhallgatók is kiálltak az átalakítás ellen (ez azért is fontos, mert a kaposvári színészképzést 2012 óta Vidnyánszky Attila vezeti, aki most a színművészeti fölé ültetett alapítvány kuratóriumának lett az elnöke.).

A szolidaritás nem állt meg Pécsen, a PTE Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézet oktatói is nyilatkozatban jelezték a Facebookon, hogy nem értenek egyet azzal, hogy az SZFE és más felsőoktatási intézmények az aktuális politika közvetlen irányítása alá kerülnek.

A nyilatkozatot itt lehet elolvasni, alatta pedig az oktatók névsora látható.

"Mi, alulírott pécsi irodalomtudósok és nyelvészek szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem polgáraival.

Hazánk oktatása és tudománya számára ez esetben is veszélyesnek tartjuk, hogy a közjót szolgáló egyetemek az aktuális politika közvetlen irányítása alá kerülnek. Az SZFE esete mutatja, hogy a változás antidemokratikus előkészítése nélkülözi a magas színvonalú képzés és kutatás biztosítékát.

Ezért támogatjuk az SZFE polgárainak törekvését az egyetem oktatási és tudományos autonómiájának visszaállítására, és kérjük magyaros szaktársainkat, hogy támogató hozzászólásaikkal csatlakozzanak a nyilatkozathoz.

Alberti Gábor DSc

Balázs Péter PhD

Bókay Antal DSc

Bőhm Gábor PhD

Jankovits László PhD habil.

Kárpáti Eszter PhD

Kucserka Zsófia PhD

Laczkó András PhD

Milbacher Róbert PhD habil.

Müller Péter DSc

Pálfy Eszter PhD

Pap Balázs PhD

Szabó Veronika PhD

Takáts József PhD

Tóth Orsolya PhD

V. Gilbert Edit PhD habil.

Viszket Anita PhD"

 

A Bóbita Bábszínház több dolgozója is szolidaritást vállalt az SZFE diákjaival és tanáraival, ezt egyikük Facebook-oldalára feltett képpel is mutatták.

"A Bóbita Bábszínház alulírott dolgozói kiállnak a Színház- és Filművészeti Egyetem hallgatói mellett:

Arató Máté
Balog Zita Mária
Czéh Dániel
Farkas Dóra
Hegedüs Róbert
Hir Bálint
Illés Ilona
Illés Zoltán
Matta Lóránt
Ziegenheim Dorka"

- olvasható a bejegyzésben.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Facebook/Balogh Zita)

Forrás: Pécsi STOP