A fiatal politikusok is tiltakoznak a Fidesz diplomaosztogatása ellen

2022. január 19. 15:41 2022. jan. 19. 15:41

Pécsett tartott sajtótájékoztatót Pusztai Patrik, az MSZP Ifjúsági Tagozatának elnöke, Schwarcz-Kiefer Patrik, megyei önkormányzati képviselő, országgyűlési képviselőjelölt, illetve Nemes Balázs a Momentum pécsi elnöke a napokban kirobban botrányról.

Az ügyről már mi is beszámoltunk, de röviden annyi, hogy a magyar bírósági végrehajtói kamara elnöke, Schadl György kérésére valóban segítette, hogy Rogán Antal kabinetfőnöke, Nagy Ádám vizsga nélkül szerezzen érdemjegyet a PTE-n.

Országos botrány kerekedett ebből az ügyből. Szegeden is elrendeltek nyomozást, ám világrekordot jelentő gyorsasággal pusztán egyetlen egy nap alatt sikerült kideríteniük, hogy náluk nem történt szabálysértés.

Schwarcz-Kiefer Patrik elmondta, hogy: felháborova olvasta a híreket miszerint a fideszes kiváltságosok több egyéb gaztett mellett, most már azt is megtehetik, hogy egymásnak, a hamiskártyás haverjaiknak jogi diplomát intéznek, miközben diákok százezrei éjt nappallá téve dolgoznak, tanulnak annak érdekében, hogy az egyetemet el tudják végezni.

A szót Pusztai Patrik, az MSZP Ifjúsági Tagozatának elnöke vette át, aki elmondta, hogy:

Az egyetemi modellváltás áterőltetésekor elmondtuk, hogy szakmai okokkal meggyőzően nem indokolható a törvény. A mostani eset pedig be is bizonyítja, hogy az egyetemek fideszes alapítványoknak való átjátszását nem a színvonalemelés szándéka vezette. Egy folyamatnak az újabb állomásához érkeztünk. Először is privatizálták az egyetemeket, utána a fenntartó alapítványok kuratóriumaiba beültették a saját embereiket, nem véletlenül vannak tele a kuratóriumok olyan kormánypárti politikusokkal, mint Varga Judit, Novák Katalin, Szijjártó Péter, Lázár János, Navracsics Tibor, vagy itt a pécsi egyetem esetében Bódis József, aki a felsőoktatásért felelős államtitkár és egyben a kuratórium elnöke is. Most pedig kiderült, hogy a Fidesznek nemcsak az a célja, hogy a választásokon túl bebetonozza a befolyását, hanem az is, hogy a fideszes kezekbe került egyetemeket diplomagyárként üzemeltessék a kiváltságosok számára. Érdemi munka, tanulás és tudás nélkül, 1-2 telefonhívással megkönnyítik a kiváltságosok diplomához jutását, miközben tisztességes hallgatók tízezrei tanulnak éjjel-nappal azért, hogy sikeres teljesítsék a vizsgáikat. Ez is azt bizonyítja, hogy a modellváltás hátterében nem szakmai, hanem politikai okok húzódnak meg. Így működik a NER. Most azonban lebuktak, de ne legyen kétségünk, ha a Fidesz marad, akkor marad ez a rendszer is az egyetemeken. Ezért is van szükség kormányváltásra. Szerintünk törekedni kell a magyar felsőoktatás színvonalának emelésére és ugyanakkor biztosítani kell a szabadságát is. Az egyetemeknek vissza kell kapniuk az autonómiájukat és a politika beleszólása nélkül, a politikától függetlenül kell működniük! Kiállunk a tisztességes hallgatók és oktatók mellett! A kormányváltást követően pedig az Egységben Magyarországért vissza fogja állítani a felsőoktatás becsületét és meg fogja szüntetni a kiváltságosok világát az egyetemeken is!

Nemes Balázs folytatta, aki elmondta, hogy ez a végzettséghamisítási hálózat aktív volt több felsőoktatási intézményben Magyarországon.

Látjuk azt, hogy az egyetemek függetlensége elsősorban amiatt sérült, mert fenntartó alapítványokba kiszervezték ezeket az intézményeket. Ezeknek a kiszervezéseknek az elsőszámú célja az nem az volt, hogy a sikerességet, teljesítményt segítse, hanem az, hogy a transzparenciát csökkentse és a következménynélküliség folyamatát erősítse ezekben az intézményekben. A Pécsi Tudományegyetemen is kancellárnak nevezték ki Decsi Istvánt, korábbi fideszes alpolgármestert. Innen is tudni, hogy ezekben az intézményekben ezek a vizsgálatok eléggé komoly akadályokba ütköznek – mondta el Nemes.

A szegedi egyetemi vizsgálat gyors lefolyását sajnálatosnak nevezte a momentumos politikus, aki ezért arra kérte a PTE intézményét, hogy lehetőleg ne ilyen paródiába fulladó módszerrel próbálják meg ezt az ügyet elintézni, hanem legyen érdemi kivizsgálás, ennek megfelelően szeretné, ha bevonnák a hallgatói önkormányzatot, illetve a rektori konferenciát is.

Végezetül Schwarcz-Kiefer Patrik felszólította a baranyai fideszes politikusokat: Kővári Jánost, Hoppál Pétert, Hargitai Jánost, Nagy Csabát, illetve dr. Horváth Zoltánt, akik közül többen is itt a PTE-n végezték tanulmányaikat, hogy több napnyi hallgatás után ítéljék az egyetemen történteket.