A garéi hulladéklerakó ügyével is foglalkozna a megyei közgyűlés ellenzéki szövetsége

2019. december 1. 09:05 2019. dec. 1. 09:05

Megalakult a Mindenki Baranyáért Képviselőcsoport a Baranya Megyei Közgyűlésben, a DK-s, jobbikos, momentumos és MSZP-s politikusokat tömörítő szövetség a megye társadalmi és gazdasági fejlődésének elősegítésére, valamint a kulturális, épített és természeti értékeinek óvására, megőrzésére fókuszál.

Amint azt lapunknak a képviselőcsoport vezetője, Szarkándi Lajosné (DK) elmondta, a Mindenki Baranyáért november 26-án alakult meg, november 28-án pedig be is jelentették ezt a megyei közgyűlés ülésén. 

A képviselőcsoportot Konyári Zsolt (Jobbik), Schwarcz-Kiefer Patrik (Jobbik), Péderi Tamás (Momentum), Nagy Ferenc (DK) és Szarkándi Lajosné (DK) alkotja jelenleg, valamint az MSZP-nek is lesz benne politikusa, aki Szakács László helyére ül majd be. Szakács novemberben elsejével lett országgyűlési képviselő, miután visszaadta mandátumát a Budapestre a Kanári-szigetekről ingázó Tóbiás József. Az MSZP elnökhelyettesének megüresedett helyének betöltésére 30 nap áll rendelkezésre.

Szarkándi Lajosné elmondta, a képviselőcsoport külön figyelmet fordít a kisebb települések közötti úthálózat fejlesztésére, valamint a garéi hulladéklerakó ügyére. Ez utóbbi kapcsán még az év elején derült ki, hogy a volt Budapesti Vegyiművek egykori hidasi gyártelepéről Garé mellé szállított több tízezer hordónyi vegyipari hulladék mekkora károkat okozott. A Greenpeace által kiperelt dokumentumok szerint a sérült vashordókból a tetraklórbenzol a levegőbe, a talajba és a talajvízbe szivárgott, veszélyeztetve a vízbázist és a veszélyeshulladék-tárolótól 200 méterre folyó Bosta-patakot is.

A hordókat azóta ugyan elszállították, de a helyszínen a mai napig ott maradt a klórozott benzollal szennyezett 3000 tonnányi talaj. A 2015-ös vizsgálati jegyzőkönyv szerint a talajban az összes halogénezett aromás szénhidrogén mennyisége több mint 28 ezerszerese a normál szennyezettségi határértéknek. A hivatkozott dokumentumok szerint a talajvízben a májkárosító triklórbenzol koncentrációja a normál határérték több mint 12 ezerszerese, a rákkeltő kockázatú tetraklórbenzolé pedig több mint 4500-szorosa.

Forrás: Pécsi STOP

@ifmobil
@endmobil