A hatóságokhoz fordult az LMP a Karolina-külfejtés rekultivációja miatt

2020. július 28. 14:52 2020. júl. 28. 14:52

A pécsi Karolina-külfejtés rekultivációs munkálatairól tartott sajtótájékoztatót az LMP politikus Pécsen. Keresztes László Lóránt szerint fel kell gyorsítani a munkálatokat, de arra is ügyelni kell, hogy az ne járjon jelentős környezetterheléssel. Olyan jelenségeket is tapasztaltak a rekultiváció során, amely miatt az országgyűlési képviselő a hatóságokhoz fordult információkért. Keresztes azt szeretné elérni, hogy a környezeti ügyekért felelős országgyűlési bizottság és az agrárminiszter a helyszínen láthassák, mi folyik most a Karolina-külfejtésnél.

Karolina-külfejtés: hamarabb be kell fejezni a munkát, de úgy, hogy az ne járjon jelentős környezetterheléssel

Július 28-án kora délután tartott Pécsen sajtótájékoztatót a Karolina-külfejtésről Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő.

Mint elmondta, Magyarország egyik legnagyobb ipari tájsebe a külfejtés, amelynek rekultivációja hosszas halogatás után két évvel ezelőtt indult el. A feladat kétharmad részt a magyar államot, egyharmad részben pedig a pécsi hőerőművet működtető céget terheli. Az LMP fontosnak tartja, hogy végre elindultak a munkálatok, azt viszont problémásnak látja a párt, hogy a hivatalos véghatáridő 2032, és hogy az állam jól láthatóan kivonult a munkálatokból, és a környezetvédelmi intézményrendszer sem látja el hatásosan a feladatát - tette hozzá.

Eredetileg 2009-ig kellett volna befejezni ezt a munkát. Két évvel ezelőtt az állam - a saját cégén keresztül - olyan megállapodást kötött a magáncéggel, miszerint az állami cég a következő években nem vesz részt a rekultivációs munkákban, azt a magáncég végzi. Az LMP meggyőződése az, hogy ezen megállapodás miatt folyik olyan lassan a munka, ez pedig elfogadhatatlan a környéken élők és Pécs város részéről is - magyarázta.

Az országgyűlési képviselő szerint a rekultivációs munka önmagában is nagy környezeti kockázatokat rejt magában, és jelentős környezetterhelést okoz. Jól láthatóan óriási porszennyezéssel járnak a munkálatok, erről több videót is közreadott már az LMP. Ennek hatására a kivitelezést végző cég is finomított az eddigi metóduson, ami Keresztes Lóránt szerint jó irány, de látható, hogy a nyilvánosság nyomására történt ez, nem pedig a környezetvédelmi intézményrendszernek köszönhetően. 

Keresztes László Lóránt a városháza előtt - Fotó: Pécsi STOP

 

- Hiányzik az átlátható kommunikáció a beruházásról, Pécs előző, kormánypárti polgármestere is beszélt arról még regnálása idején, hogy fogalma sincs, mi folyik a Karolina-külfejtésnél - állította a képviselő. 

Keresztes Lóránt szerint érthetetlen, hogy az állam közel 2-2 milliárd forintot betervezett erre a munkára az előző és az idei évre szóló központi költségvetésben, ám mégsem vesz részt a munkálatokban az állami cég, ilyen közbeszerzéseket sem írtak ki, és ezeket a címzett forrásokat nem használtak fel. 

- A kormány ugyan szavakban kiáll a környezetvédelem mellett, ám ezt az ügyet nem kezeli a súlyának megfelelően, folyamatosan elhárítják a parlamentben a kérdéseket, és a hatóságok sem végzik kellő szigorral a felügyeletet és a vizsgálatokat - mondta el a politikus. 

Nyugtalanító jelenségeket tapasztaltak, a hatóságokhoz fordul információért az LMP

Az országgyűlési képviselő kitért arra is, hogy nyugtalanító jeleket - hő- és füstképződést - is tapasztalnak a munkálatok folyamán, amik valamiféle kémiai reakció vagy jelenség jelei lehetnek, amelyről a hatóság konkrét szakvéleményét nem láthatják. Ez a helyieket és a civileket is nagyon aggasztja, akik szeretnének arra választ kapni a hatóságoktól, hogy ennek milyen környezeti és egyéb kockázata van - magyarázta.

Ezen jelenségek miatt Keresztes László a napokban megkereste a bányakapitányságot, a környezetvédelmi hatóságot és a katasztrófavédelmet, hogy adjanak hivatalos magyarázatot ezekre a lakosság megnyugtatása érdekében. 

Fotó: Pécsi STOP

 

- Fontos lenne, hogy legyen az ügynek rendszerszintű megoldása, illetve hogy a kormány szembesüljön azzal, hogy az elmúlt években gyakorlatilag szétverték a környezetvédelem intézményrendszerét. Ezért olyan módosításokra van szükség, amelyek garantálják, hogy ilyen helyzetekben is jól tudjanak reagálni a hatóságok. Azt is elvárják a kormánytól - tette hozzá -, hogy válaszoljanak a parlamentben feltett kérdésekre, és tekintsék partnernek Pécs önkormányzatát, legyen érdemi információátadás az ügyben. Emellett elvárják a szigorú hatósági kontrollt, a kormány is vegyen részt a munkálatokban, és jelentősen csökkentsék a beruházás mostani, 2032-re szóló befejezési dátumán - sorolta Keresztes.

Hozzátette, ennek érdekében kezdeményezni fogja, hogy a fenntartható fejlődésért felelős országgyűlési bizottság - melynek elnöke Schmuck Erzsébet LMP-s politikus - Pécsen tartson egy rendkívüli bizottsági ülést, amelyre a környezetvédelemért felelős Nagy István agrárminisztert is meghívnák. 

A cél az, hogy itt helyben láthassák a problémát az illetékesek és itt hozzák meg a megfelelő döntéseket a probléma kezelésére. Az LMP nagyon bízik abban, hogy elfogadják a meghívást a kormány részéről - mondta el Keresztes Lóránt.

Atomtemető: a kormánynak is fel kell ismernie, hogy Pécs és térsége nem kér ebből

A Pécsi STOP azon kérdésére, hogy az esetleges bizottsági ülés kapcsán fölmerül-e majd a bodai atomtemető, vagy a garéi és hidasi ipari szennyezés ügye, a politikus elmondta, hogy igen, ezeket is érinteni kell.

Arra is kitért, hogy a biomasszából nyert távhő miatt Pécsen nem lehet az Otthon Melege programra és az egyéb, az energiahatékonyságot célzó pályázatokra jelentkezni. Hozzátette, ez utóbbit már felvetette a parlamentben Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkárnak, aki elismerte a probléma létezését és nyitott volt annak megoldására. Augusztus közepén személyesen fog tárgyalni a pécsi otthonokat is érintő ügyről az államtitkárral - mondta el a politikus. 

Fotó: Pécsi STOP

 

Keresztes Lóránt kitért arra is, hogy a múlt héten Pakson járt, ahol felvetette az atomerőmű bővítéséért felelős Süli János tárca nélküli miniszternek a bodai atomtemető ügyét, mivel a pécsi önkormányzat tavaly decemberben az LMP kezdeményezésére fogadott el az atomtemető és az uránbánya tervezett újranyitása ellen egy nyilatkozatot.

A politikus azt fogja kezdeményezni a parlamentben, hogy a testület vegye napirendre a nukleáris hulladékok kezelésének stratégiáját, és kerüljön bele az, hogy Pécs és térsége elutasítja a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végső elhelyezését szolgáló tároló létesítését és keressenek más helyszínt ennek. 

Önálló környezetvédelmi minisztériumra van szükség

A Pécsi STOP másik kérdésére a képviselő elmondta, az LMP amellett van, hogy legyen egy önálló környezetvédelmi minisztérium, de ehhez egy másfajta, átfogó szemléletváltásra is szükség lesz, ehhez viszont kell, hogy kormányzati szinten is megjelenjen a környezetvédelem. Ez most több minisztérium területére van szétforgácsolva, mint ahogy a vízügy is, amely most az agrárminisztériumhoz, a belügyhöz és az innovációs tárcához tartozik.

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP