A hónap meglepetése: Hoppál Péter felkérdezte az államtitkárt Boda-ügyben

2020. november 20. 11:13 2020. nov. 20. 11:13

Eddig nem nagyon került Hoppál Péter fideszes országgyűlési képviselő nyilvános megszólalásai sorába a a Bodára tervezett nagy aktivitású nukleáris hulladéktemető ügye, ám most a Facebookon jelezte, hogy megkérdezte az illetékes államtitkárt, hogy hol máshol lehetne kutatni még.

Érdekeset posztolt csütörtök este a Facebook-oldalán Hoppál Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő, a téma a Boda környéki kutatás volt, ami az előszobája lehet a nagy aktivitású nukleáris hulladékok végleges tárolására szolgáló létesítménynek. 

A majdani létesítmény ellen az LMP és több más párt már lassan egy évtizede tiltakozik - ahogy több civil szervezet is -, de a fideszes városvezetés idején az akkori ellenzék is többször jelezte, hogy nem kell Pécstől légvonalban 10 kilométerre egy ilyen tároló. Orbán Viktor ugyan 2015-ben beígérte, hogy a pécsiek nélkül nem lehet dönteni a kérdésben, aztán az atomtörvény mégis úgy módosult, hogy Pécs nem tartozik bele az érintettek körébe. 

Az új városvezetés tavaly decemberben egy nyilatkozatot fogadott el Kóbor József LMP-s képviselő javaslatára, amelyben kijelentették, hogy nem kell ilyen létesítmény a megyeszékhely közvetlen szomszédjába.

A Fidesz eddig nem nagyon foglalkozott a bodai tervezett tárolóval, anno a pécsi közgyűlésben az ellenzéki felvetésekre legtöbbször az a válasz jött, hogy politikai tőkét próbálnak az ellenzéki pártok kovácsolni az ügyből, meg hogy Pécsnek erre nincs ráhatása. Hoppál Péter sem emelte a nyilvános megszólalásainak homlokterébe a bodai tárolót eddig.

A héten a bányászati törvény és az radioaktív hulladékokról szóló irányelv is téma volt a Parlamentben, Hoppál Péter ennek kapcsán írt levelet Kaderják Péter illetékes államtitkárnak. Hoppál írása szerint azért küldte a levelet Kaderjáknak, mert számtalan lakossági megkeresést kapott a Bodán folytatott kutatások miatt, amelyek aggodalommal töltik el a választópolgárokat, és kérdéseket vet fel bennük az ügy. 

Éppen ezek miatt kérte az államtitkár intézkedését, hogy

"induljanak vizsgálatok annak megállapítására, hogy az országban mely egyéb, Baranya megyén kívüli újabb alternatív helyszíneken lehetne kutatásokat indítani annak érdekében, hogy később az előírásoknak és biztonsági szempontoknak legmegfelelőbb létesítményt lehessen kialakítani."

 

Dicséretes az intézkedés, csak nem értjük, hogy eddig hol késlekedett a dolog.

A teljes levelet itt lehet elolvasni:

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP