"A jövő ennél csak rosszabb lesz" - klímaváltozásról és a bodai atomtemetőről is konferenciáztak Pécsett

2019. november 29. 15:25 2019. nov. 29. 15:25

A klímavédelemért való küzdelem az ellenzéki pártok feladata, mivel az Fidesz politikájában nem élvez prioritást, és miközben a pécsieket nem kérdezik meg a megyeszékhelytől tizenpár kilométerre fekvő Bodára tervezett atomtemetőről, a tengerentúlon Las Vegas azóta tiltakozik, hogy kiderült, tőlük 120 kilométerre felmerült egy ilyen depó ötlete – többek között erről is szó volt a Szociális Demokráciáért Intézet és az Európai Progresszív Tanulmányok Központjának (FEPS) csütörtöki, pécsi konferenciáján.

- Az Európai Parlament ma klímavészhelyzetet hirdetett. Az elfogadott határozat megállapítja, hogy éghajlati és környezeti vészhelyzet áll fenn, és arra kéri az Európai Bizottságot, az uniós tagállamokat és az összes globális szereplőt, hogy sürgősen tegyék meg a szükséges konkrét lépéseket e fenyegetés leküzdése és megfékezése érdekében, még mielőtt túl késő lenne – kezdte beszédét Tóth Bertalan.

- A szélsőséges időjárás, a szárazság, az egészségügyi veszélyt jelentő hőhullámok, áradások ma már nem a jövőben előforduló események, a jelen, a mindennapjaink részévé váltak. A jövő ennél csak rosszabb lesz – fogalmazott a szocialista pártelnök. A klímaegyezményeket biztatónak nevezte, de szerinte sok politikusnál inkább csak szólamokban jelenik meg a klímavédelem, nem pedig konkrét cselekvéssel.

Fotó: Facebook/Tóth Bertalan

- Mi, szocialista, szociáldemokrata párt, továbbra is a kor legfontosabb kihívásaira kívánunk választ adni, ezért emeljük fókuszunkba a klímaváltozás kérdését

– folytatta Tóth, hangsúlyozva, érdekeltek az erőforrások igazságtalan elosztása elleni küzdelemben. Úgy látja, meg kell változtatni ezt az elosztási rendszert, ideértve a hulladékgazdálkodást, a közlekedést, az iparpolitikát is.

Nem jó, de nem is tragikus

- Vannak, akik tagadják a klímaváltozás létét, akik úgy állnak hozzá, ahogy a Csernobil című sorozatban az erőmű főmérnöke, Anatolij Gyatlov a robbanás utáni sugárzás mértékéhez: „nem jó, de nem is tragikus” – folytatta a pártelnök, aki szerint ez a hozzáállás jellemzi a Fidesz politikáját is. Felidézte, mikor lángolt az Amazonas, Kósa Lajos azzal próbálta elbagatellizálni az egész bolygót érintő helyzetet, hogy szerinte csak a bozótos ég.

Tóth Bertalan előadása a klímakonferencián (fotó: Facebook/Tóth Bertalan)

A Fidesz hozzáállását mutatja az is Tóth szerint, hogy agyonhallgatták azt a klímavédelemmel kapcsolatos konzultációt, melyet saját bevallása szerint csak azért tett közzé a kormány, mert az EU előírta, valójában nem kíváncsiak az emberek véleményére klímaügyben. Ennek ellenére pár nap alatt 200 ezren töltötték ki a kérdőívet, mely Tóth Bertalan szerint ékes bizonyíték arra, hogy a magyarokat igenis érdekli a klímavédelem.

Az MSZP pártelnöke szerint a Fidesz anyagilag nem érdekelt a klímaváltozás elleni harcban, hiszen Orbán Viktor barátja, Mészáros Lőrinc lassacskán felvásárolja a magyar energiaszektort. Nemrég derült ki az is, hogy a nemzet gázszerelőjének érdekkörébe tartozó Mátrai Erőművet megvenné az állami MVM Magyar Villamos Művek Zrt.. Tóth úgy látja, a Fidesz a fosszilis energiahordozókkal akar még több pénzt keresni, ezért nem fognak lépni érdemben a klímavédelem érdekében.

Átfogó programmal a környezetvédelemért és a nehéz sorsú emberekért

- Tavaly 13 ezren haltak meg Magyarországon légúti megbetegedésekben, sok esetben pedig  a betegség oka visszavezethető volt a szennyezett levegőre. Ez nem csak környezeti és egészségügyi probléma, hanem szociális, társadalmi probléma is – folytatta a baloldali politikus. Szavai szerint ma Magyarországon milliók élnek leromlott minőségű ingatlanban, ahol nincs megfelelő hőszigetelés, és általában ezek azok az ingatlanok, ahol fával, szénnel vagy éppen kommunális szeméttel fűtenek, mert nincs pénzük fűtéskorszerűsítésre, az áram és a gáz megfizetésére.

Tóth Bertalan és Gurmai Zita frakcióvezető-helyettes a klímakonferencián (fotó: Facebook/Tóth Bertalan)

A helyzet orvoslásáért fűtéskorszerűsítési, szigetelési, hosszú távú programot indít az MSZP, melyhez be lehet vonni EU-s támogatásokat is. Emellett vitát szeretnének indítani civil szervezetekkel és más ellenzéki pártokkal arról, hogy miként lehetne közös célként kidolgozni egy olyan programpontot, hogy mindenkinek járjon egy alapszolgáltatás a víz, a villany és a gáz tekintetében.

- Megpróbáljuk elérni, hogy fűtésmódot váltsanak a szegény sorsú emberek, mely életminőség-javulást és kevesebb környezetszennyezést is jelent egyaránt, tisztulna a városok, köztük Pécs levegője is – fogalmazott a pártelnök. Megjegyezte, ma Magyarország olcsóbban veszi a gázt, mint amennyiért a családok fizetnek, ez évente százmilliárdos megtakarítást jelent, melyből lehetne áldozni a fentebb említett programra. A jövő zöld és baloldali – zárta beszédét Tóth Bertalan.

- A politika képes érzékenyíteni témákat, problémákat, de az elmúlt években a kormánynak leginkább a sorosozást és a brüsszelezést sikerült érzékenyítenie az embereknél

– ezt már Szakács László szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP baranyai elnöke mondta.

Hangsúlyozta, a politikának nem az a feladata, hogy jobban tudja a szakmánál, mit kell megvalósítani, hanem hagyja a szakmát dolgozni. A klímaváltozás a kormánynál nem prioritás Szakács szerint sem, és erre ékes példa az, hogy míg Paks II-nek van minisztériuma, a környezetvédelemnek nincs. Ezért a környezetvédelem az ellenzéki pártok feladata, mivel a jelenlegi kormánypárttól a jelek szerint nem várhatjuk, hogy megfelelő figyelmet fordítson erre – vélekedett Szakács.

Szakács László a klímakonferencián (fotó: Facebook/Szakács László)

Baranya kapcsán megjegyezte, egy olyan megyéről van szó, melynek két legnagyobb városa, Pécs és Komló a nehéziparra, a mélyművelésű bányákra épült, az okozott környezeti hatások pedig a mai napig érzékelhetők. Szerinte kitartó és kemény szakmai munkával sikerült azt elérni, hogy Baranyáról nem az urán- vagy a szénbányászat jut eszébe, hanem az, hogy egy kincses, virágos megyéről van szó.

A volt nehézipar helyére beköltözött az innovatív technológia, Pécsett és Komlón pedig már megújuló energiahordozókat használó távhőkazánok üzemelnek, jelentősen csökkent a városok fosszilis energiaigénye. Nem szabad erről az útról letérni és veszni hagyni az eddig elérteket.

Pécs a nukleáris lánc két végén?

A konferencián felszólalt Kóbor József sugárfizikus, az LMP pécsi képviselője, aki azzal indított, hogy a tapasztalatok szerint amennyiben egy zöld párt zöldpolitikával odateszi magát, és dolgozik, akkor olyan körülmények között is elér eredményt, ahol a Fidesz-nem Fidesz kettősség fogaskerekei között őrlődik.

Elmondta, atomügyekben egyetértenek Péterffy Attila polgármesterrel, reméli, hogy Pécs jelenlegi városvezetése végre hangot ad annak, hogy az atomtemető és az esetleges uránbánya ügyében maradjon meg Pécs lakosságának a véleménynyilvánítás joga. Az erre irányuló javaslatokat Kóbor szerint eddig a fideszes városvezetés lesöpört az asztalról, most viszont jó eséllyel elnyerik az új testület támogatását.

Kóbor József a klímakonferencián (fotó: Pécsi STOP)

A sugárfizikus szerint Pécs a nukleáris lánc két végén állhat: volt uránbányánk, mely kapcsán felmerültek újranyitási tervek, engedélyeztek próbafúrásokat, plusz a szomszédos Bodán atomtemető épülhet. A bodai atomtemető kapcsán Kóbor elmondta, a 90-es évek elején volt olyan vélekedés, hogy ennél jobb hely nincs a radioaktív hulladékok tárolására. Ez azonban megkérdőjelezhető, ugyanis töréseket találtak a kőzetben. Kóbor szerint egyébként is nehéz olyan kőzetet találni, melyről kijelenthető, 100 ezer év múlva is stabil lesz.

- A radioaktivitást nem lehet megsemmisíteni, elrekeszteni lehet, megvárni, míg megszűnik, mely borzalmasan hosszú, évezredekig, évmilliókig, sőt, évmilliárdokig is eltart

– figyelmeztetett Kóbor.

És hogy mennyire nincs rendben az, hogy Bodán a pécsiek megkérdezése nélkül próbálnak atomtemetőt létesíteni, a tengerentúlról hozott példát. Elmondta, Las Vegastól mintegy 120 kilométerre, a sivatagban terveznek kialakítani egy atomhulladék-tárolót, de amióta ez napirenden van, tiltakozik a város, féltik a jó hírüket.

Elmondta, a cseheknél is zajlik kutatás egy jövőben kialakítandó tároló helyének meghatározására, csak éppen kilenc helyszínt vizsgálnak, melyek szóba jöhetnek végleges tárolóként, és lakossági elfogadástól teszik függővé, hogy melyiket választják ki. Magyarországon egyedül Bodánál vizsgálódnak, és senki sem beszél lakossági elfogadásról.

- A legutóbbi jogszabályváltoztatás után, az atomtörvényben úgy áll, hogy amennyiben 100 méternél messzebb élek a nukleáris hulladéktárolótól, már ügyfél sem vagyok

– mondta Kóbor. Egy ilyen létesítménynek rossz híre van, Pécs a felsőoktatásra, a kultúrára, a turizmusra épít, annak nem tesz jót egy olyan tároló, mint amilyen Bodán épülhet. Előfordulhat az, hogy a nyugati szülők nem fogják ideküldeni tanulni a gyermekeiket - vélekedett az LMP politikusa.

 

Szerző: H. V.

 

Forrás: Pécsi STOP