A jövő hét elején akár már havazhat is a Dunántúlon és az északi országrészben

2019. november 28. 13:23 2019. nov. 28. 13:23

Az előrejelzés szerint a következő hét elejére, vagyis decemberre egy csapadékos mediterrán front néz be a Kárpát-medencébe, ami az északi és északkeleti országrészben, illetve a Dunántúl magasabb pontjain havazást is hozhat. Hétvégén pedig erős lehűlés várható.

Az Időkép előrejelzése szerint a következő hét elején - vagyis december elején - egy mediterrán ciklon éri el Magyarországot, ami miatt hétfőn csapadékos időre lehet számítani a ciklonnak köszönhetően. Emiatt többfelé lehet számítani kiadósabb esőre, de havas esőresem árt felkészülni, viszont északon, északkeleten, valamint a Dunántúl magasabb pontjain havazás várható.

Ráadásul az előrejelzés szerint északon és északkeleten több centiméternyi friss és nedves hó eshet, máshol viszont vékonyabb hótakaró kialakulására van esély, azonban a hegycsúcsokon így is összejöhet pár centi friss hó. Mivel azonban a hőmérséklet napközben az ország legtöbb részén pozitív értékeket fog mutatni, így várhatóan a hó el is fog olvadni.

A hétvége sem lesz jobb, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint - amit az MTI adott közre - lehűlés várható a következő napokban, vasárnap néhol -8 fokig süllyedhet a hőmérséklet.

Pénteken rövidebb-hosszabb napos időszakok is lesznek, de elszórtan záporokra is számítani kell. A Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén egy-két zivatar is kialakulhat. A leghidegebb órákban 2-8 fok lesz. Napközben 10-15 fokig melegszik fel a levegő.

Szombaton a többórás napsütés mellett helyenként záporok várhatók, főként a hegyekben egy-egy hózápor is lehet. Többfelé erős lesz a szél. A minimumhőmérséklet mínusz 2 és plusz 5 fok között alakul, fagy a derült, szélvédett északi völgyekben lehet. A nappali maximumok 5 és 9 fok között alakulnak.

Vasárnap, december elsején kezdetben nagyrészt derült lesz az ég, majd nyugat felől fátyolfelhők érkeznek. Estére nyugaton megvastagszik a felhőzet, késő este arrafelé már eleredhet az eső. A szél napközben megélénkül, a Dunántúl északi felén többfelé meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 8 és mínusz 1, a legmagasabb hőmérséklet plusz 3 és 7 fok között várható - olvasható az előrejelzésben - olvasható az MTI által közzétett OMSZ-előrejelzésben.

Forrás: Pécsi STOP/met.hu/MTI/Időkép

@ifmobil
@endmobil