A kamerákkal folyik a küzdelem az illegális szemetelőkkel szemben

2021. április 30. 11:27 2021. ápr. 30. 11:27

Térfigyelők kamerákkal rögzítettek több illegális hulladéklerakást is a közterület-felügyelők az elmúlt hetekben Pécsett. Az esetek többségében a kommunális hulladékgyűjtő edényekbe helyeztek nem odavaló szemetet. Az elkövetőkkel szemben feljelentést tettek, ellenük eljárás indult- tudatja a pécsi önkormányzat.

Megáll az öreg Suzuki, két férfi pattan ki belőle, majd a csomagtartóból jó másfél-két köbméternyi dróthalmazt rángatnak elő, és a kiskert-tulajdonosoknak fenntartott kommunális hulladékgyűjtő konténer tetejére helyezik, majd angolosan távoznak. Kevesebb mint egy perc alatt végeztek, a Dobogó dűlőben elkövetett szabálysértésükről mégis videófelvétel készült, köszönhetően a közterület-felügyelet munkatársainak. A térfigyelő kamerákat felügyelő munkatársak ugyanis észrevették, és a kamera segítségével hitelesen rögzítették a történteket- írják.

Kollégáim azonnal értesítették a rendőrséget, de a szabálytalankodók gyorsak voltak, ezért a járőröknek nem sikerült tetten érniük őket. Ilyen esetben a kamerafelvételek alapján indul köztisztasági szabálysértési eljárás, amit márciustól a Baranya megyei Kormányhivatal folytat le. A korábbi tapasztalat alapján a képek segítségével jól beazonosíthatók a szabálysértők, akik több tízezer forintos bírságra számíthatnak – mondta el Märcz János, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője.

 

A közleményből megtudhatjuk, hogy a térfigyelő kamerákat működtető munkatársak éberségének köszönhetően csak április utolsó két hetében féltucat hasonló esetet rögzítettek Pécsett. Leggyakrabban a társasházak kommunális hulladéktárolóiba helyeznek el nem odavaló szemetet, de sokszor előfordul, hogy a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre teszik le az építési törmeléket, lomokat vagy elektronikai hulladékokat, ami szintén szabálytalan.

Több hulladéktároló mellett már most is működnek kamerák Pécsett, de a BIOKOM Nkft. ütemezetten további vadkamerákat fog kihelyezni városszerte, annak érdekében, hogy felvegye a harcot a zöldterületeken, a hulladék-gyűjtőszigeteken, vagy éppen a hulladékgyűjtő edényeknél történő illegális hulladéklerakással szemben- jelzik.

 

A pécsieknek továbbra is több lehetőségük van a háztartásukban keletkezett hulladék szabályos elhelyezésére. A gyűjtőszigetek rendeltetésszerű használata mellett a lakosság továbbra is díjmentesen veheti igénybe a hulladékudvarokat a város három pontján (Eperfás út, Postagalamb utca, Szigeti tanya)- hívják fel a figyelmet.

 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata