A kilakoltatások felfüggesztését, a Lakhatási Kerekasztal felállítását kérik a civilek Péterffytől

2020. szeptember 21. 10:24 2020. szept. 21. 10:24

Nyílt levélben fordult az A Város Mindenkié Pécs csoport, az Élménylelő Ifjúsági Egyesület, a Mosolymanó Egyesület és a Pécsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat Péterffy Attila polgármesterhez, melyben az önkormányzati lakásokból történő kilakoltatások felfüggesztését, és a Lakhatási Kerekasztal azonnali felállítását kérik.

A levélben emlékeztetnek, a Város Mindenkié Csoport által már tavaly novemberben kezdeményezett egyeztető fórum mostanáig nem állt fel, illetve további késedelmet szenved, mivel egy napokban született döntés szerint a lakhatási koncepció előkészítése a frakciók hatáskörébe került.

Az egyesületek a közös levélben azt is írják, június óta, a Lakásgazdálkodási Csoport túlterheltségét okozva, világos kritériumok nélkül, egyéni elbírálásban folyik több mint kétezer eladósodott háztartás részletfizetési kérelmének elbírálálása. Soraik szerint továbbra sem született megnyugtató válasz azoknak a bérlőknek a sorsára, akiknek a részletfizetési kérelmét az önkormányzat elutasította.

A nyílt levél szerint egyre több lakáselhagyási felszólításról érkeznek az aláíró szervezetekhez hírek. Ennek kapcsán megjegyzik, a szociális krízissel sújtott családok utcára, illetve ellátó intézményekbe kerülése olyan járványügyi kockázatot hordoz magában, melyet a befogadó képességük határán működő intézmények nem tudnak kezelni. Ezért azt kérik a polgármestertől, hogy a koronavírus-járvány második, súlyosabbnak ígérkező hullámára tekintettel függesszen fel minden kilakoltatási eljárást az önkormányzati bérlakásokat illetően.

Kérik továbbá a Lakhatási Kerekasztal azonnali felállítását, melynek keretein belül megvalósulhat a döntéshozók és a városban dolgozó, a pécsi helyzetet belülről ismerő szakmai, ellátó és civil szervezetek kommunikációja.

(Címlapkép: Facebook/A Város Mindenkié Pécs)

Forrás: Pécsi STOP