A közösségi közlekedésről és a klímavédelemről is egyeztetett Brüsszelben Ruzsa Csaba alpolgármester

2020. február 19. 16:38

Brüsszelben egyeztetett épületenergetikai, közösségi közlekedési és klímavédelmi témákban Pécs egyik alpolgármestere, Ruzsa Csaba. A cél a 2021-2027 közötti uniós pályázati ciklus előzetes megismerése, a várható pályázatokra való felkészülés.

Ruzsa Csaba a PVSK egyik meccsén - Fotó: Facebook/Mindenki Pécsért Egyesület

A pécsi önkormányzat közleménye szerint Brüsszelben egyeztetett Ruzsa Csaba alpolgármester és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. képviselője egy az Európai Unió Polgármesterek Szövetsége szervezésében zajló "Energiahatékonyságot növelő beruházások finanszírozásához kapcsolódó befektetői fórum" elnevezésű rendezvényen. Az eseményt február 18-án és 19-én tartották meg. 

A közlemény szerint az önkormányzatokat képviselők mellett olyan uniós szervezetek is részt vettek a fórumon (ELENA, EIP, IUC), melyek a közvetlen uniós pályázatok finanszírozásában vállalhatnak szerepet. 

A kétnapos konferencián a Pécset képviselő Ruzsa alpolgármester és a városfejlesztési zrt. munkatársa elsősorban az energiahatékony közösségi közlekedés és a lakásfelújítás, valamint a klímavédelmi tervekkel kapcsolatos egyeztetéseken vettek részt.

Az önkormányzati kommünikében az is olvasható, hogy a 2021-2027 közötti uniós támogatási ciklusban a pécsi városvezetés több pályázatot is be kíván adni a fentebb jelzett témákban, az első ilyen kiírása idén nyáron várható.

A pécsi önkormányzatot képviselők külön egyeztetést is folytattak az Európai Energiahatékonysági Alappal annak érdekében, hogy a jelenlegi pécsi dízeles buszlottát elektromosra lehessen cserélni. Emellett az alap képviselőit meghívták Pécsre, látogatásuk idénre várható.

A közleményt változtatás nélkül közöljük:

"Pécsi részvétellel indul útjára az európai városok energiahatékonysági fejlesztéseit támogató kezdeményezés – épületenergetika, közösségi közlekedés és klímavédelmi terv témákban folytat egyeztetéseket Brüsszelben Pécs alpolgármestere.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a 2021-2027 közötti uniós pénzügyi ciklus vonatkozásában minden hazai és közvetlen brüsszeli elbírálású pályázati lehetőséget előzetesen feltérképezzen. Az önkormányzat feladata nem csak a felhívások megismerése, hanem lehetőség szerint azoknak a város érdekei mentén történő alakítása is.  Ennek érdekében vesz részt Ruzsa Csaba alpolgármester és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. képviselője az Európai Unió Polgármestereinek Szövetsége szervezésében 2020. február 18-19. között Brüsszelben megrendezett „Energiahatékonyságot növelő beruházások finanszírozásához kapcsolódó befektetői fóruma” című rendezvényen.

A rendezvényen az önkormányzati oldal mellett részt vesz több olyan uniós szervezet (ELENA, EIP, IUC), melyek a közvetlen brüsszeli pályázatok finanszírozásában vállalhatnak szerepet. A kétnapos konferencia során Pécs képviselői elsősorban az energiahatékony közösségi közlekedés és lakásfelújítás, valamint a klímavédelmi tervekkel kapcsolatos egyeztetéseken vesznek részt, amelyeken számos olyan jó példát ismerhetnek meg, melyek az elkövetkező évek pályázatai során a város javát szolgálhatják.

A brüsszeli találkozó zárásaként a felek közösen indítják útjára az európai városok energiahatékonysági fejlesztéseit támogató kezdeményezést, mely pénzügyi és szakmai támogatást biztosít a városok számára a 2021-2027-es pályázati ciklusra való felkészüléshez.  Pécs önkormányzatának célja, hogy több pályázatot is benyújtson ebben a témában, az első ilyen kiírása nyáron várható.

A fentiek mellett a város képviselői egyeztetést folytattak az Európai Városok Polgármesteri Szövetségének szakértőjével, annak érdekében, hogy a pécsi klímavédelmi terv (SECAP) kidolgozásakor  szakértői segítséget nyújtsanak. A klímavédelmi tervvel kapcsolatos szakértői véleményeiket a város beépíti a hamarosan útjára induló tervezési folyamatba.

A közösségi közlekedés kapcsán a pécsi küldöttség külön egyeztet az Európai Energiahatékonysági Alap képviselőivel annak érdekében, hogy a jelenlegi dízelbuszokat Pécs elektromos járművekre cserélhesse. A szakmai egyeztetések keretében az alap képviselői meghívást kaptak Pécsre és még idén a városba látogatnak."

Forrás: Pécsi STOP