A Lánc utcánál is oltanak a Pfizerrel, ennyi adag vakcina érkezett a rendelőintézetbe

2021. április 30. 17:45 2021. ápr. 30. 17:45

Mint ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt ma reggel megnyitották az időpontfoglalást a Pfizer vakcinára is az EESZT oldalán keresztül, ám nem sokkal azután, hogy az információnak híre ment, az oldal összeomlott. 

Bár ennek kapcsán az operatív törzsön azt mondták, hogy terheléses támadás érte a rendszert. Mint elhangott a mai tájékoztatón "Terheléses támadás érte pénteken a koronavírus elleni védőoltásokhoz időpontfoglalást biztosító informatikai rendszert, ezért leállt a vakcinákra való jelentkezés lehetősége." A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Ez is érdekelhet: Orbán robbantotta hírt! Megvan a 4 millió beoltott, ez történik most Magyarországon

Kiss Róbert elmondta, a támadás a receptfelírás rendszerét is érintette, amelynek helyreállítása már megtörtént. Az időpontfoglaláshoz szükséges alkalmazás működésének helyreállítása jelenleg is zajlik, azt soron kívül elvégzik, és erről haladéktalanul tájékoztatást adnak majd.

"A támadást felelőtlen emberek követték el" - fogalmazott, hozzátéve, ehhez hasonló támadások más országokban is előfordultak már.

Mindazonáltal ennél sokkal valószínűbb, hogy a rendszer nem bírta a hirtelen rohamot és nemes egyszerűséggel összeomlott, annyira, hogy jelenleg (április 30. délután 17.50) sem működik. 

A Pfizer oltásra várók azonban nem tétlenkedtek, mit sem törődve az online időpontfoglaló rendszer összeomlásával szerencsét próbáltak a különböző oltópontokon. Budapesten is elképesztő tömegek alakultak ki, a fővárosi Honvédkórházban például el is fogyott a vakcina, erről a Blikk számolt be nemrégiben. 

Pécsett az Akác utcában alakul ki komoly tömeg a Honvéd kórháznál, erről egy előző cikkünkben már beszámoltunk, ám olvasói információink szerint délután is hatalmas sorokban álldogálva vártak az emberek arra, hogy megkaphassák a Pfizer vakcináját. 

Információink szerint a "készlet erejéig" oltanak (nyilván) s úgy tudjuk a Honvédba 1200 darab Pfizer vakcina érkezett, ám azt nem tudni, hogy eddig hányat adtak be. 

Eközben a délutáni órákban Pécsett megnyitották a Lánc utcai oltópontot is, ahol már sokkal barátságosabb ember mennyiség gyűlt össze.

A Pécsi STOP szerkesztő-újságírója is a helyszínre igyekezett, ugyanis szeretette volna megkapni a Pfizer vakcinját, így úgy döntött szerencsét próbál. A Lánc utcához valamivel négy óra előtt érkezett meg, ahol a vakcina regisztrációját ezt követően azonnal ellenőrizték, majd miután megbizonyosodtak róla, hogy a rendszerben szerepel a neve megkapta a kitöltésre a hozzájáruló nyilatkoztat, ezt követően pedig jött a türelmes várakozás. 

Ami nem tartott tovább fél óránál, nagyon hamar sorra került. A vakcina beadása elmondása szerint fájdalommentes volt, s miután megkapta az oltás 30 perces megfigyelésre átkísérték egy másik helyiségbe. A legtöbbeknek 15 percet kell várniuk a vakcina beadása után a helyszínen, ám kollégánk krónikus betegségben szenved, ezért az oltást beadó orvos 30 perces megfigyelést javasolt. 

Kollégánk érkezésekor még barátságos mennyiségű embertömeg várakozott a Lánc utcai rendelőnél, távozásakor azonban már egyre többen gyűltek össze abban bízva, hogy megkaphatják az első Pfizer oltásukat. Erről egyébként időközben egy olvasónk is küldött fotót: 

 

A Lánc utcánál többen arról beszéltek, hogy 200 adag Pfizerrel rendelkezik a rendelő, kollégánk 44. volt a sorban. Információink szerint a Honvédba viszont ennél jóval tetemesebb mennyiség, 1200 adag Pfizer érkezett, ám az ott kialakult tömegből kiindulva nagy eséllyel ez ma mind el is fog fogyni, ha eddig nem fogyott el. 

Lapunk továbbá úgy tudja, hogy az egészségügyi dolgozók éjjel két órakor kaptak e-mailt arról, hogy ma be kell menniük oltani. Úgy tudjuk volt olyan ápoló, aki éppen 24 órázott valemelyik kórházban, ma reggel pedig folytatta a munkát az oltópontnál. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Pécsi STOP 

Címlapkép: Olvasói fotó