A Leőwey tanárai is tiltakoznak az újragondolt NAT ellen

2020. február 8. 15:07 2020. feb. 8. 15:07

A Leőwey Klára Gimnázium pedagógusai is aláírták a pécsi Janus Pannonius Gimnázium tanárainak nyílt levelét, tiltakozva a napokban bemutatott, a pedagógusszakma által elhibázottnak tekintett új Nemzeti Alaptanterv elfogadása ellen.

Az új NAT, mely a tervek szerint a 2020/2021-es tanévtől, az 1., 5. és 9. évfolyamon felmenő rendszerben lép életbe, január 31-én látott napvilágot, melyet azóta kritizálnak a pedagógusok, mondván, sem nem korszerű, sem nem gyermekbarát, a tartalmával és a tanyanyag mennyiségével is gond van.

Ez sarkallta a Janus Pannonius Gimnázium  magyar nyelv és irodalom munkaközösségének tagjait arra, hogy a héten megfogalmazzák és a Facebookon közzétegyék nyílt levelüket. Úgy látják, az új NAT nem vesz tudomást a megváltozott olvasási szokásokról, a diákok érdeklődéséről, a megváltozott világról, kompetenciafejlesztés helyett a lexikális ismeretekre helyezi a hangsúlyt, a diákok saját koruk és problémáik megjelenítésére nem látnak példát, nem találkoznak kortárs szövegekkel.

A tanárok felhívták az Nemzeti Pedagógus Kar vezetőit, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a most elfogadott NAT-ot visszavonják. Emellett minden kollégát arra kérnek, emailben tiltakozzak az új NAT ellen, valamint csatlakozzanak az Iskola a határon elnevezésű Facebook-csoporthoz.

A janusos tanárok mellett mostanra a pécsi Leőwey Klára Gimnázium harminckét pedagógusa is aláírta a nyílt levelet, a tiltakozók névsorában az iskola igazgatóját, dr. Zalay Szabolcsot is megtalálni.

Az új NAT kapcsán az Emberség Erejével Alapítvány közösségi fórumot szervez, ahol körüljárják, mit lehet tenni ebben a helyzetben. Az este moderátora Csovcsics Erika, a Vadgesztenye Általános Iskola alapítója lesz, a fórumot Rajnai Richárd, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnázium volt igazgatójának szavai indítják.

Az eseményen a Pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom munkaközösségének tagjai (Iskola a határon), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Szülői Hang, a Civil Közoktatási Platform, a Diákparlament / ADOM, a Szabad Egyetem és a TASZ is képviselteti magát.

Forrás: Pécsi STOP