"A mai napig élénken élnek bennem az emlékek" - Péterffy Attila is üzent az érettségizőknek

2021. május 3. 10:01 2021. máj. 3. 10:01

Ahogyan arról a Pécsi STOP is beszámolt ma reggel a járványügyi szabályok szigorú betartásával kezdetét vette az írásbeli érettségi. Mint megírtuk az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten 71 ezren, emelt szinten mintegy kétezren adnak számot tudásukról.

A magyar érettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldani: az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani, egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

Az idei érettségi ismételten a koronavírus árnyékában telik el, ám ez mit sem változtat azon, hogy a próbatétel a fiatalok életének hatalmas mérföldköve. Talán éppen ezért küldte el közösségi oldalán keresztül üdvözletét az érettségizőknek Orbán Viktor is, aki a volt gimnáziumánál állva üzent a vizsgázóknak. 

Nemrégiben pedig Pécs polgármestere, Péterffy Attila is Facebook oldalán keresztül küldte el üdvözletét azoknak, akik ezekben a percekben is éppen megmérettetik magukat. 

A polgármester posztjában azt írja: 

"Több mint 30 éve már annak, hogy leérettségiztem a Zipernowsky-ban, de a mai napig élénken élnek bennem az emlékek, hogy mit éreztem akkor: izgultam, hogy jól sikerüljenek az írásbeli vizsgák és felvegyenek az egyetemre."

 

Továbbá arról beszél: 

"Mondanám, hogy velem ellentétben ti ne izguljatok, de ez is teljesen természetes része ezeknek a fontos megmérettetéseknek az életben. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian jól helytálltok majd!"

 

Sorait pedig azzal zárja: "Egy kalappal! Hajrá!"

 

Péterffy mellett egyébként Pécs alpolgármestere, Bognár Szilvia is üzent az érettségizőknek. Ő posztjában arról beszél, hogy annyi mindenről kellett lemondaniuk azoknak a diákoknak az elmúlt tanévekben, akik ma reggel megkezdik érettségijüket. 

"A ma megkezdett vizsgák lezárják a középiskolai korszakot és megnyitnak számtalan lehetőséget a fiatalok életében. Azt kívánom, hogy ezekkel mindig és mindig jól éljenek." 

- írja bejegyzésében az alpolgármester. 

 

Mint ismert a magyar vizsgákat kedden a matematika írásbelik követik. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: MTI/Pécsi STOP 

Címlapkép: Péterffy Attila