A Mandulásban folytatódik az átfogó pécsi parkfelújítási program

2021. május 7. 13:05 2021. máj. 7. 13:05

Valamennyi állomás megújul a Mandulás erdei tornapályáján és újranyit a felújított sóshegyi kilátó. A Pintér János Parkmegújítási Program harmadik elemének munkálatai hétfőn kezdődnek meg- tudatja az önkormányzat.

A Mandulás tornapálya elemeit 2020-ban mérték fel először a BIOKOM NKft. munkatársai, akik összegezték a hiányosságokat és a nagyobb javításokat, majd év végén néhány kisebb felújítást végrehajtottak. Akkor kerültek ki új padok és pollerek a kirándulók számára a Mandulás játszótért területén- írják. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A tornapálya 15 állomáshelyének mindegyikére kiterjedő felújítás 2021. május 10-én kezdődik. A teljes rekonstrukció ideje alatt az eszközök nem lesznek használhatóak, de a nyár közepére immár biztonságosan és megszépülve várják majd az odalátogatókat.

Célunk, hogy a mozogni vágyók az erdei friss levegőn változatos és korszerű eszközökön tudják gyakorolni a testedzést. Magam is a Mecsekben sportolok, aktív tájfutóként gyakran járok a Mandulás tornapályáján, ezért örülök annak, hogy az elmúlt években egyre rosszabb állapotba került tornaszereket végre fel tudjuk újítani. Fontos, hogy az információs táblák is megújulnak, részletes, közérthető piktogramokkal és leírásokkal segítik majd a használatot. A ciklus végére, 2024-re a nagy tornapálya fordulóját is szeretném rendezetté tenni és itt egy pihenőhelyet kialakítani padokkal, beülőkkel, hogy valódi erdei közösségi térré váljon a környék – mondta el a Mandulás tornapályát a saját képviselői keretéből is támogató Topán László, a terület önkormányzati képviselője.  

(Topán László, kép forrása: Topán László Facebook-oldala)

A tornapálya felújítását a BIOKOM NKft. erdőgazdálkodási részlege végzi majd el. A teljes felújítás előreláthatólag két hónapig tart majd, teljes költsége megközelíti a 7,5 millió forintot. A beruházást Topán László mellett Siposné Bikali Éva képviselő asszony is saját keretéből támogatja.  

(Siposné Bikali Éva, kép forrása: Siposné Bikali Éva Facebook-oldala) 

Nem messze a Mandulástól, a kőből épített Sós-hegyi kilátó is megújul. A különleges építmény már évekkel ezelőtt balesetveszélyessé vált, ezért le kellett zárni. Megsemmisült a villámhárító, a tető beázott, de még súlyosabb problémát jelentettek a tetőről folyamatosan lehulló cserépdarabok. Az épületet teljes egészében felújítjuk, így év végétől már egy megújult kilátót használhatnak majd a mecseki kirándulók, akiknek páratlan látványban lehet majd részük, ha fellátogatnak a kilátó legfelső szintjére – közölte Meixner Barna, a BIOKOM NKft. ügyvezető igazgatója.

 

 

A Sós-hegyi kilátó rekonstrukciója 2,5 millió forintba kerül, a felújítást Csaba István képviselő támogatja a képviselői keretéből.

(Csaba István, kép forrása: Csaba István Facebook-oldala)

Pintér János Parkmegújítási Program

A BIOKOM Nkft. célul tűzte ki Pécs zöldterületeinek revitalizálását, újraélesztését. A Tettyén örökzöld növényekből arborétumot létrehozó, botanikai érdeklődésű pécsi banktisztviselőről, Pintér Jánosról elnevezett program részeként minden évben több zöldterület, park, kirándulóhely újul majd meg- jelzik.

A városüzemeltetési társaság a parkok újraélesztését részben saját erőforrásból, részben az önkormányzati képviselők támogatásából valósítja meg. Elsősorban olyan koordinált feladatokat, fejlesztéseket hajtanak majd végre, amelyeket a társaság karbantartó-, zöldterület fenntartó- és erdőgazdálkodási részlege, asztalosüzeme és kertészeti csoportja el tud végezni- hívják fel a figyelmet.

A program keretében a BIOKOM NKft. az idei évben a Niké szobor környezetének rendezését, a Tettyei Panoráma sétány megújítását, a Mandulás tornapálya állomásainak és ehhez kapcsolódóan a Sós-hegyi kilátónak a felújítását, a Malomvölgyi parkerdő, a Puskin téri és a Jánosi Engel Adolf tér (Árkád park) megújítását tervezi elvégezni- írják. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata