A Megyeházára költözik a Természettudományi Múzeum Pécsen

2019. szeptember 18. 09:43 2019. szept. 18. 09:43

Egy városházi előterjesztés szerint a Megyeháza Apáca utca felőli részén kaphat helyiségeket a múzeum, valamint a második emeleten alakítanak ki még nekik helyet. A Természettudományi Múzeum régi épületét a Mecsek Táncegyüttes kapta meg. A Janus Pannonius Múzeum székhelye is a Megyeházára kerülne, a Káptalan utcából.

A szeptemberi pécsi közgyűlés egyik előterjesztése szerint költözni kényszerül a Janus Pannonius Múzeum (JPM) Természettudományi Múzeuma (természettörténeti osztály) az eddig megszokott helyéről a Szabadság út 2. szám alól. 

Az önkormányzat ugyanis még márciusban döntött úgy a fideszes többséggel, hogy a múzeumnak helyet adó épületet a Mecsek Táncegyüttesnek adja haszonbérbe, az épület pedig a Néptánc és Népzene Háza nevet kapná meg. (A márciusi közgyűlésen volt némi zavar a fideszes többségben ennél az előterjesztésnél, Kővári János ÖPE-vezér akkor pedig épp szembement ebben az ügyben a kormánypárti akarattal.)

A mostani előterjesztés szerint a Természettudományi Múzeum a Széchenyi téri Megyeháza Apáca utca felőli földszinti részein és a második emeleten kapna ingyenes bérletben helyiségeket. Az új állandó természettudományi kiállítást itt alakítaná ki a JPM, ennek kapcsán az önkormányzat 30 millió forintos pályázatot adott be a Kubinyi Ágost-programhoz.

A Megyeházával kapcsolatban az a hír is felmerült nyáron, hogy a kormány ott alakítaná ki 4,5 milliárd forintból a Magyar Eredet Múzeumát.

Az előterjesztésből az is kiderül, hogy a JPM a székhelyét is a Megyeháza másdik emeletére költöztetné az eddigi Káptalan utca 5. szám alatti helyszínről, hogy a múzeumi struktúra széttöredezettségén javítson - erre az Emberi Erőforrások Minisztériumától már megkapták az engedélyt. A Káptalan utcai épület használatával kapcsolatban a JPM több elképzeléssel rendelkezik, amelynek kidolgozása jelenleg is zajlik a dokumentum szerint.

Hogy a költözés végbemehessen, arra a közgyűlésnek is rá kell bólintani csütörtökön.

Forrás: Pécsi STOP