A Momentum előállt Pécs jövőképével

2019. szeptember 19. 15:45 2019. szept. 19. 15:45

Pécs jövőképe néven egy 19 oldalas dokumentumot készített a Momentum pécsi alapszervezete, mely az oktatás, az egészségügy, egészségmegőrzés, az általános városi komfortérzet, a kultúra, az okos közigazgatás és a gazdaság témakörét is felöleli.

A témában csütörtökön tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a mintegy egy éven át készült, de nem az önkormányzati választásokhoz kapcsolódóan megalkotott program szervesen illeszkedik a Mindenki Pécsért Egyesület független polgármesterjelöltjének, Péterffy Attilának a programjához. Erről Péterffyt tájékoztatták is, aki örömmel vette a dolgozatot. A dokumentum lényegében azt foglalja össze, mit is szeretne Pécsett a Momentum, ahogy Körömi Attila fogalmazott, a Pécs jövőképe egy "szerintünk kívánatos városi társadalmi szövet megszövése". 

A programban külön fejezetet szenteltek az önkéntességnek és a mentorálásnak, melyeket kifejezetten városi programmá szeretnének emelni, kereshető adatbázissá fejleszteni, ki miben vállalna mentorálást, illetve kinek milyen területen volna szüksége mentorra. A tervek között szerepel, hogy két év alatt megkeresik az összes pécsi családot a PTE-vel együttműködve egy olyan, valós és releváns kérdéseket tartalmazó kérdőívvel, hogy mit is szeretnének a pécsiek.

Sajgó György mentőápoló, mentőállomás-vezető, a Mindenki Pécsért Egyesület 4-es körzetben induló képviselőjelöltje az egészségügyi fejezetről szólva a prevenció fontosságát hangsúlyozta. Sok olyan dolog van az egészségügyön belül, ami nem kap elég figyelmet, ilyen például a prevenció és a mentálhigiénés egészség. Hozzátette, városszerte, a leszakadó környékeken is szabadidőközpontok, sportpályák, edzőtermek kialakítására volna szükség, emellett az idősek segítésére is hangsúlyt szeretnének fektetni.

Az ötös választókerület közös ellenzéki jelöltje,Topán László, aki maga is tanár, az oktatásról, kultúráról és a nyelvtanulási lehetőségek segítéséről szólt. Szerinte akár testvérvárosi kapcsolatok kiszélesítésével, akár a helyi kisebbségek, az egyetem bevonásával fejleszteni lehetne az idegennyelv-elsajátítást, ami különösen égető, mivel egyrészt a magyarok idegennyelv-tudása alapvetően nem túl fényes, másrészt már az egyetemre való bekerüléshez is középfokú nyelvvizsga kell. Hozzátette, a dokumentumban a generációk közti tudásmegosztást, a szakképzés támogatását és a közmunkásoknak szánt karrierprogramok témáját is körüljárták.

Pentz Thomas, a 7. választókerület képviselőjelöltje a program vállalkozásokra fókuszáló szegmenséről szólt. Elmondta, segíteni kell a vállalkozásokat, hiszen a cégek adóbevételt generálnak, ami a város kasszákába folyik be. Kitaláltak egy digitális vállalkozói csomagot, melynek eleme egy olyan tudásbázis, amire támaszkodva bárki, aki vállalkozásra adja a fejét, sikerrel el tudja indítani a cégét, mivel tisztában lesz a szükséges kritériumokkal. Pentz szólt még egy vállalkozói Erasmus-csomagról is, melyhez a testvérvárosokra támaszkodnának, valamint inkubátorházak, coworking irodák szükségességéről.

- A korrupció első jelére is szólni fogunk, zéró toleranciát hirdetünk - ezt már Nemes Balázs, a Momentum szóvivője mondta. Nemes kitért arra is, hogy Pécsett a közlekedési problémák visszatérőek, legyen szó buszközlekedésről, útminőségről. Szerinte szükséges, hogy a szomszédos településekkel helyi, agglomerációs járatokkal oldják meg az ingázók közlekedését. Nemes szerint a dokumentumban nincs dedikált zöld pont, mert "zöldnek lenni alap", a klímavédelmi szempontok az egész programon végigvonulnak. 
 

Forrás: Pécsi STOP