A nap, amikor a Fidesz nem értett egyet a Fidesszel

2022. január 26. 12:22 2022. jan. 26. 12:22

Bizony, ez így történt, nem mi találtuk ki. Kedden a közgyűlésen történt az a meglehetősen furcsa szituáció, amikor is a pécsi fideszesek nem értettek egyet a kormány azon döntésével, miszerint a polgármesterek fizetésemelésére a kormány kötelezte az önkormányzatokat.

Kővári János sziporkázott a tegnapi közgyűlésen: Idősügyi Tanács részére nem támogatta az anyagi feltételeket az idősügyi koncepcióhoz, majd a képviselő úrnak a matek sem ment, amikor azt állította, hogy Pécs a költségvetésének egy ezrelékét költi sportra. Ezt Ruzsa Csaba alpolgármester azonnal cáfolta, majd megkérte Kővárit, hogy nézzen már utána jobban a számoknak.

Kapcsolódó: Közgyűlés: Kővári Jánosnak meggyűlt a baja a számokkal, amikor a költségvetéssel példálózott

De térjünk is vissza a címhez. A kormány megemelte a polgármesteri illetményeket január 1-től. Az alpolgármesterek illetménye a polgármesterétől függ, így az is emelkedik. Korábban beszámoltunk róla, hogy: mind Péterffy Attila, mind az alpolgármesterek lemondanak a különbözetről, és befizetik azt a város kasszájába. Ezt a döntést egyébként Kőváriék üdvözölték.

Kapcsolódó: Péterffy Attila: “Nem értek egyet a polgármesteri illetmény emelésére vonatkozó kormánydöntéssel”

Péterffy Attila elmondta, hogy: „Azzal az elvvel szemben szeretnénk fellépni, amikor is a magyar kormány úgy dönt, egy anyagilag bajban lévő Pécs város is legyen szíves azt kigazdálkodnia, hogy a törvény erejénél fogva megemelt polgármesteri illetmény kifizetésre kerülhessen és nyilván a hozzáreteszelt alpolgármesteri fizetések is kvázi a közös forrásokból, a pécsiek kevés pénzéből kigazdálkodja. Nem vagyunk képesek erre, ezért azt gondolom, hogyha ezt a kormány komolyan gondolta volna, akkor központi forrásból biztosította volna az ehhez szükséges forintokat, nem pedig az amúgy is nyögvenyelő önkormányzatokra bízta volna ennek a kigazdálkodását.”

De miért is mentek szemben a helyi fideszesek a kormánnyal?

A közgyűlés megválasztott tisztségviselői „így tudják garantálni, hogy az önkormányzat ne sértsen törvényt, ugyanakkor a kormány által hozott intézkedés ne jelentsen újabb terhet az amúgy is feszített költségvetés számára.

Mivel a kormány úgy döntött, hogy ez a fizetésemelés kötelező, és kormányrendelet keretében kötelezte is az önkormányzatokat ennek a kivitelezésére, ezért a városatyáknak nincs ebbe sok belszólása. Mivel a jogszabályi hierarchiában a kormányrendelet feljebb áll, mint az önkormányzati rendeletek, ezért muszáj megtárgyalnia a közgyűlésnek, illetve nem hozhatnak olyan döntést, ami felülírhatná a kormányrendeletet, ezért nincs sok választása Péterffyéknek, aki elmondta, hogy:

Azonban az előterjesztés arról szól, hogy nem nagyon tudunk mást tenni, technikailag tárgyalnunk kell ezt a kérdést. Tárgyaljuk és a közgyűlés bölcsességére bízzuk a döntést.

 

 

Erre Kővári felszólította Péterffy Attilát, hogy nem kellene politizálnia és nem kellene minden alkalmat megragadnia ahhoz, hogy rossz színben tüntesse fel a kormányt.

A szavazáson a fideszes képviselők tartózkodtak egyébként, ami számunkra teljesen érthetetlen, hogy egy olyan napirendi pontnál tartózkodtak, amelyet pont a Fidesz-kormány erőltetett rá kötelezően az önkormányzatokra.

 Az említett napirendi pont körül kialakult helyzetet vissza is tudják nézni: