A népszavazási kezdeményezés aláírására buzdítottak mindenkit a pécsi politikusok

2022. január 7. 13:37 2022. jan. 7. 13:37

Már javában zajlik a tavaly nyáron Karácsony Gergely által kezdeményezett népszavazási kezdeményezés. A kérdések közül, végül kettőt engedett át a Nemzeti Választási Iroda. Ezek a következők:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Ahhoz, hogy a kérdéseket hitelesítsék és megvalósuljon a referendum, az ellenzéki pártoknak 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük a hónap közepéig.

Ezért az ellenzéki pártok és politikusaik minden erejüket bevetik, hogy összegyűljön az elegendő aláírás. Ma, péntek délelőtt tartottak egy sajtótájékoztatót a (régi) vásárcsarnok előtt, amelyen Péterffy Attila, Pécs polgármestere, Mellár Tamás, országgyűlési képviselő és a Bar 01-es oevk jelöltje, Szakács László, szintént országgyűlési képviselő és jelölt, illetve Keresztes László Lóránt vettek részt.

Az sajtótájékoztatót Péterffy Attila nyitotta meg, aki az önkormányzatok helyzetéről mondta el a véleményét:

„Az elmúlt 12 évben a Fidesz nem adott az önkormányzatoknak, hanem elvett tőlük. Elvette az önkormányzatok bevételi lehetőségeit, elvette a döntési jogköröket és ezzel együtt az önkormányzatok jövőképét is. Éppen ezért a kormányváltás után egy olyan gondoskodó államra van szükségünk, aki pontosan tudja és érti, hogy a fejlesztési forrásokon túl, működési forrásokat kel biztosítania az egyes városok, települések részére. Támogatni kell a városokat, településeket, önkormányzatokat és a döntéseket helyben kell meghozni, hiszen az ott élők tudják leginkább, hogy mire van szükségük. Ahhoz, hogy a változás ne csak egy vágyálom legyen, ahhoz össze kell fognunk egységet kell képeznünk, hogy megmutassuk az erőnket. Amúgy több ciklusra elegendő feladat halmozódott  fel előttünk, éppen azért, hogy a múltbeli hibákat korrigáljuk, vagy az elmaradt döntéseket bepótoljuk, amik legalább a legfontosabb településeken fontosak lennének. Ahhoz, hogy erőt mutassunk össze kell fognunk és azt gondolom, hogy ennek az egységnek az egyik legjobb kifejezése az aláírásgyűjtés, ahol is kitudjuk fejezni akaratunkat a váltoás iránt és akartunkat a tekintetben, hogy mi egy élhetőbb Magyarországot akarunk. A mai népszavazás a most két nagyon fontos kérdést érint: Az egyik, hogy a kínai hitelből megépítendő elit egyetem helyett, a magyar diákok számára épüljön fel a Diákváros, a másik pedig ó, hogy három hónap helyett kilenc hónapig járjon az álláskeresési járadék.

Péterffy Attila

 

„Én arra bátorítok mindenkit, arra kérek és buzdítok mindenkit, hogy aláírásával támogassa az egyesített ellenzék népszavazási kezdeményezését, hiszen, most 200 ezer aláírás összegyűjtése, tavasszal pedig a kormányváltás a cél”

 

- zárta mondandóját Péterffy Attila.

 

Mellár Tamás vette át a szót, aki elmondta, hogy az elmúlt napokban azt tapasztalta, hogy az emberek örömmel írják alá az íveket. Elmondta, hogy ez a két kérdés minden magyar embert érint, hiszen sokan nem akarják, hogy egy kínai kommunista párt által irányított  egyetem létesüljön Budapesten a magyar adófizetők pénzéből. A Diákváros megépülése az egyetlen helyes út a politikus szerint. Ugyanis a pécsi tehetséges diákok, akik Budapesten szeretnének továbbtanulni, azoknak nagyban megkönnyítené a helyzetét a Diákváros.

Mellár Tamás

„Nagyon fontos kérdés, hogy a munkanélküliségi segélyt, amely most három hónapra jár csak, azoknak az embereknek, akik elveszítik a munkájukat, ezt legalább kilenc hónapra emeljék fel, hiszen a legutóbbi felmérések azt mutatták, hogy az, aki elveszíti a munkáját, azok átlagosan 16 hónapig vannak munka nélküliek.”

„Ami azt jelenti, hogy a jelenlegi rendszerben úgy kell élniük, hogy semmilyen támogatás nem kapnak. Azt gondolom, hogy ez tarthatatlan, hiszen ezek az emberek szükségképpen kerülnek szegénysége, mélyszegénységbe. Mindenképpen szükség van rá, hogy emeljük fel a munkanélküliségi segélynek az időtartamát legalább kilenc hónapra.”

Zárszóként pedig arra kért mindenkit, hogy minél többen írják a népszavazási kezdeményezést.

Szakács László, a DK képviselő jelöltje vette át a szót, aki Pécsett a szabadság szigetének hívta. Elmondta, hogy az Orbán-kormány lemondott a városról, most pedig lemond azokról a diákokról, akik Budapesten szeretnének tanulni és a helyükre a kínai kommunista pártnak az egyetemét akarnák kínai százmilliárdos hitelből megépíteni.

Szakács László

 

„Kérem, hogy ezt ne hagyjuk és ne hagyjuk azt se, hogy Orbán Viktor lemondjon a magyar munkanélküliekről, hiszen nagyon sokan veszítették el munkájukat. Kilencven napra kapnak segélyt, de legalább százhatvan napig tart az, amíg munkát találnak.”

 

 

Végezetül, Keresztes László Lóránt, az LMP politikusa osztotta meg gondolatait:

Láthatjuk, hogy a Fidesz-kormány a múltévben is rossz döntések sorozatát hozta. Az egyik ilyen intézkedéssorozat volt, hogy szinte a teljes magyar felsőoktatás kiszervezték és politikai irányítás alá helyezték. Így járt a Pécsi Tudományegyetem is. Egy fideszes politikusok által irányított alapítvány fennhatósága alá került. Párhuzamosan hozott egy olyan döntés is a Fidesz-KDNP többség az országgyűlésben, amikor kifejezték szándékukat, hogy a kínai kommunista párt elit egyetemének kívánnak campust építeni Magyarországon, magyar adófizetők több százmilliárd forintjából.

Elmondta, hogy többet kívánnak a kínai egyetemre költeni egy év alatt, mint a teljes magyar felsőoktatásra

„Ezt meg kell akadályoznunk, nagyon fontos népszavazási kezdeményezések indultak el, melyek közül az egyik azt célozza, hogy a Fudan egyetem campusa ne épülhessen meg.”

 

Felhívta a figyelmet, hogy ez egy országos-ügy, ami ugyanúgy fontos a pécsieknek is.

Végezetül ő is arra kért mindenkit, hogy írja alá a népszavazási kezdeményezést.

Péterffy Attila is aláírta a népszavazási kezdeményezést.

Szerző: Pécsi STOP