A PDSZ már októberben szólt, hogy egyre nagyobb az agresszió az iskolákban

2019. december 6. 16:14 2019. dec. 6. 16:14

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy cikkben arról ír, hogy ők már októberben jelezték Kásler Miklós miniszter felé, hogy egyre nagyobb az agresszió az iskolákban, miközben a tanárok és diákok leterheltsége is egyre nő. Mindezek mellett viszont továbbra sincs elegendő számú segítő szakember az iskolákban. 

A december 5-ei győri iskolai késelés kapcsán (egy jól tanuló diák többször megszúrta tanárát egy szakközépiskolában, miután rossz jegyet kapott egy dolgozatára) a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy cikkben arról írt, hogy ők már októberben jelezték az iskolákban növekvő agressziót Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter felé. (Októberben egy Facebookon terjedő, egy tanár bántalmazását mutató videó miatt írt nyílt levelet a szakszervezet.)

Mint a cikkben olvasható, a PDSZ szerint 

"ennek a támadásnak az esélyeit csökkenteni lehetett volna. Évek óta látszik, hogy az országos szintű társadalmi problémák és frusztrációk egyre inkább begyűrűznek az iskolákba. Egymást érik a hírek a tanárokat ért verbális inzultusokról, régóta tudni lehet, hogy vannak helyek, ahol mindennaposak a tanárokat és diákokat érő megaláztatások. És azt is a saját bőrén érzi mindenki az oktatásban, hogy a feszültség, a frusztráció, a kimerültség egyre kézzel foghatóbb a diákok és a tanárok körében egyaránt.

A PDSZ október 16-án, Kásler Miklóshoz írott nyílt levelében fogalmazta meg aggályait a pedagógusok biztonságával kapcsolatban, és konkrét cselekvési tervet, szakmai egyeztetést kért, még mielőtt valamilyen tragédia történik.

De ahogyan azt az utóbbi években megszokhattuk, nem történt semmi"

- olvasható a cikkben. 

A PDSZ szerint ilyen támadásnak nem lett volna szabad megtörténnie. Szűcs Tamás, a szakszervezet vezetője a győri késelés után újra elküldte az október 16-ai nyílt levelét Kásler Miklós miniszternek.

Az esettel kapcsolatban Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője a Pécsi STOP-nak elmondta, egyre érezhetőbben nő az iskolán belüli agresszió, mint ahogy a tanárok és diákok terhelése is. Mindeközben továbbra sincs elegendő segítő szakember és nevelő-oktató munkakörben dolgozó az intézményekben. 

Hozzátette, van olyan pécsi intézmény, ahol közfoglalkoztatottat alkalmaznak évek óta pedagógiai asszisztens munkakörben havi 54 ezer forintért, de még mindig nem nevezték ki, mondván nincs üres státusz. Mindez egy olyan iskolában

"ahol halmozottan fordulnak elő súlyos magatartási zavarral és részképesség-zavarral küzdő gyerekek, és ahol alap lenne, hogy egyes gyerekek mellett a tanítási órán is jelen van a pedagógiai asszisztens, és nem egyedül küzd nagylétszámú osztályban a pedagógus"

- mondta el Nagy Erzsébet.

Forrás: Pécsi STOP