A PDSZ-nél kiverte a biztosítékot a szakoktatóknak szánt törvénytervezet

2019. november 1. 14:50 2019. nov. 1. 14:50

Benyújtották a szakképzési törvénytervezetet, amellyel 30 százalékos béremelést ígérnek a szakoktatóknak. Hurrá – gondolhatnánk, de a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már nincs ennyire elájulva az ötletcsomagtól.

Nagy Erzsébet, a PDSZ pécsi ügyvivője fordult lapunkhoz a szakszervezet véleményével a tervezetről.

Amiről Nagy szerint tudni kell, hogy senkivel nem egyeztettek a törvényjavaslatról. Hozzátette, a szakoktatók se ellenségei maguknak. Kellő ismeretek birtokában ilyen átalakítást senki nem kér maga ellen. Ha a kormány magasabb illetmény akar adni egy foglalkoztatotti csoportnak, azt a jogviszonyuk megváltoztatása nélkül megteheti. 

Nagy szerint valótlan az az állítás, hogy a közalkalmazotti jogviszony akadálya volna a béremelésnek. Valójában pénz-átcsoportosításról van szó: a béremelés forrása az elvett jubileumi jutalom, a csökkent összegek a jogviszony megszüntetésekor (felmondási idő vs. felmentési idő, alacsonyabb végkielégítés) és a munka törvénykönyve munkavállaló-ellenes rendelkezéseinek való totális kiszolgáltatottság.

A PDSZ pécsi ügyvivője szerint Orbán Viktor még nem válaszolt arra a levelünkre, amelyben azt kérték, hogy erősítse meg vagy cáfolja, hogy a közalkalmazotti törvény hatályon kívül helyezését tervezik. és tudomásuk szerint a Parlamentben feltett képviselői írásos kérdésre se jött még válasz.

- Tekinthetjük netán úgy ezt a béremelésre teljességgel alaptalanul hivatkozott lépést egyfajta próbaként – tette fel a kérdést Nagy Erzsébet. - Éppen ezért nemcsak a megosztás miatti feszültség, hanem e veszélyes folyamat ellen a teljes közalkalmazotti körnek kell tiltakozni.

 

Forrás: Pécsi STOP