A PDSZ pécsi ügyvivője szerint rengeteg feltétel hiányzik az iskolakezdéshez

2020. augusztus 28. 09:08 2020. aug. 28. 09:08

Nagy Erzsébet egy újságnak beszélt arról, hogy rengeteg feltétel nem adott, vagy hiányzik ahhoz, hogy biztonságosan lehessen elkezdeni a következő tanévet. Arra is kitért, hogy a fertőtlenítésre sincs megfelelő létszám az intézményekben.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Országos Választmányának tagja válaszolt az Mfor.hu-nak a közelgő tanévkezdés és a koronavírus-járványra felkészülés kapcsán. 

A pécsi érdekvédő szerint a tanévkezdéssel kapcsolatban minden dilemma, merthogy létszámhiány van a tanárok között. Hogy mekkora a hiány, azt pontosan nem is lehet tudni, mert a szakképzésben dolgozókat kiszervezték a közalkalmazottok jogállásáról szóló törvény hatálya alól, így a szakképzésbe munkaerőt kereső hirdetések nem jelennek meg a közigazgatási állások között.

Nagy Erzsébet felvetette a megbízási szerződések kérdését is, mivel a digitális oktatásra váltással elküldték az ilyen szerződéssel rendelkezőket az iskoláktól, és most nem tudni, hogy ilyen feladatot bevállalják-e a zömmel nyugdíjas pedagógusok. 

"Aztán maga az indulás is problémás, mert mindenféle védelem nélkül tárjuk ki az iskolák kapuit"

- mondta el a lapnak a PDSZ pécsi ügyvivője, mert hogy a szülőknek nem kell például nyilatkozniuk arról, hogy hol jártak az elmúlt 14 napban, és bitosan lesznek olyanok, akik külföldi nyaralásból érkeznek haza a tanévkezdés előtt. emellett az iskolákban nincs tesztelés, nincs testhő-mérés, távolságtartásra nincs lehetőség, a gyerekeknek pedig kötelező maszkot viselniük. 

Nagy Erzsébet - Fotó: Pécsi STOP

 

Nagy Erzsébet szerint a fertőtlenítésre egész biztosan nem lesz létszáma az intézményeknek, hogy napközben rendszeresen meg tudják oldani a feladatot úgy, ahogy a járványügyi protokollban szerepel. Sok intézmény anno kiszervezte a takarítást nagyobb cégeknek, akik ezt délután hajtják végre, napközben 1-2 takarító van az intézményekben, akik képtelenek lesznek ellátni a folyamatos fertőtlenítési feladatot. Azok az intézmények, amelyek kértek plusz személyzetet a takarításra, azok meg még nem kaptak választ az illetékes helyekről - sorolta. Pedig a közoktatásban dolgozók jelentős része a veszélyeztetettek közé tartozik életkora, vagyy krónikus alapbetegségei miatt, de ide sorolandóak azok is, akik idős hozzátartozójukat látják el.

"Eredetileg a veszélyeztetett korosztály 60 év feletti volt, aztán az érettséginél hirtelen megcsúszott 65-re, mert akkor nem lehetett volna érettségiztetni. Hogy lehet, hogy mindig az igényeknek megfelelően alakítják a követelményeket?"

- tette fel a kérdést Nagy.

Arra sincs még megoldás, hogy csúsztatott oktatás esetén hogyan tanítsanak, ráadásul ebben sem az iskolák döntenek, mert szűk az autonómiájuk, ezért a tankerületi központokra és a hatóságokra vár mindenki az ügyben. 

"Bár hiába lenne megoldható a felső évfolyamokban a csúsztatott oktatás, nincs elegendő létszámunk hozzá, a meglévő tanárok is hosszabb ideig lennének kitéve a fertőzésveszélynek, akiknek a túlórát ki kellene fizetni, de ezt ugye nem szokták, s még az iskoláknak is nagyobb rezsiköltséget jelentene"

- tette hozzá Nagy Erzsébet, aki szerint a hibrid (hagyományos és online oktatás egyszerre) tanítást meg is kellene fizetni, de még akkor sem lehet győzni a felmerülő munkamennyiséget.

A PDSZ Országos Választmányának tagja nincs jó véleménnyel a kormány munkájáról, mivel úgy látja, nyáron csak az iskolaőrök toborzásáig és felkészítéséig jutottak el, de például akciótervet nem dolgoztak ki arra az esetre, ha át kell állni megint digitális tanrendre. Ahogy a diákokat sem látták el megfelelő taneszközökkel, de arra sem dolgoztak ki jogszabályt, hogy miképp támogassák a munkáltatókat és munkavállalókat, ha otthon kell maradni a gyerekekkel és keresőképtelenné válik a szülő - sorolta. 

Nagy Erzsébet szerint a szülők és tanárok is feszültek, a szülők félnek attól, hogy újra digitális oktatás lesz, mivel munkába kell járniuk, de a tanévkezdés is 20-50 ezer forintot jelent, és sokan már a járvány első hulláma alatt elvesztették a munkájukat, vagy bevétel nélkül maradtak.

"Probléma az is, hogy önálló döntési jogkör kellene az iskoláknak, de nem abban, hogy a saját járványügyi protokollját kidolgozza mindenféle eszköz, pénz, létszám és takarítószemélyzet nélkül, hiszen mi nem vagyunk szakemberek, hanem abban, hogy ha nincsenek meg a biztonságos, egészséges munkavégzés körülményei, esetleg fertőzést diagnosztizálnak, bezárhassa az iskolát a vezető és elrendelhessen digitális tanrendet. (...) Érdekes lesz, ha majd valamelyik gyerek belázasodik. Akkor szépen leültetjük az autoimmun betegséggel küzdő iskolatitkár mellé, amíg jönnek érte …"

- magyarázta a jelenlegi helyzetet az Mfor.hu-nak a PDSZ pécsi ügyvivője.

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/mfor.hu