A pécsi bölcsészkar dékánja is alárta a keresztény értelmiségiek Vidnyánszkynak szóló nyílt levelét

2020. szeptember 7. 16:31 2020. szept. 7. 16:31

Keresztény értelmiségiek, köztük Heidl György, a pécsi bölcsészkar jelenlegi dékánja is kiállt Karsai György mellett, akit kirekesztő szavakkal illetett Vidnyánszky Attila az SZFE-ügy kapcsán. A tudósok levele szerint Karsai sosem volt kirekesztő - mint amit Vidnyánszky állított -, sőt, a magyar kultúráért dolgozik évtizedek óta, ahogy ezt tetteivel is bizonyítja.

Mint ismert, szeptember első hetében a Színház- és Filmművészeti Egyetemen tiltakozások kezdődtek, miután a kormány a nyakukba ültetett egy alapítványt (mindössze pár hónapot hagyva az átalakításra, amit már akkor nehezményezett az intézmény vezetése, amikor ez kiderült), majd pedig a kuratóriumba se került bele senki olyan, akiket az egyetem jelölt. (Ennek a kuratóriumnak a vezetője Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője, és még sok már titulus birtokosa.)

A tiltakozásokat az is erősítette, hogy Vidnyánszky Attila szeptember elsején este (miután egy nappal hamarabb a szenátus tagsága lemondott, illetve több tanár bejelentette felmondását, és a hallgatók elfoglalták az egyetemet) a következőket mondta az ATV műsorában Karsai Györgyről, az SZFE tanáráról:

"Karsai Györgynek én nem fogom soha tudni elmagyarázni, hogy mi a nemzet, meg a haza, meg a kereszténység, mert alkalmatlana arra, hogy befogadja azt, amit én gondolok. A gondolkodása ebben a tekintetben kizárólagos és kirekesztő."

A megfogalmazás ellen az SZFE Doktori Iskolája tiltakozott, mondván Vidnyánszky kirekesztő módon nyilvánult meg, Karsai György pedig visszautasította, hogy kirekesztő lenne - erről bővebben ebben a cikkben írtunk. 

A 444 szeptember hetedikén, hétfőn közölt egy nyílt levelet, melyet keresztény értelmiségiek - köztük prof. dr. Heidl György, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsész- és Társadalomtudományi Karának jelenlegi dékánja, valamint prof. dr. Somos Róbert, aki korábban volt dékánja a karnak - írtak alá.

A tudósok úgy értékelték, hogy Vidnyánszky mondatai Karsairól nem mondhatóak antiszemitának, csak nem jutott eszébe, hogy ezek a mondatok erre is alkalmasok lehetnek. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy Karsai György egész munkásságát "mélységésen átérzett, őszinte hazafiság jellemzi."

A teljes levelet a 444 cikkében lehet elolvasni, az aláírói a következők: 

Bene László filozófiatörténész, habilitált egyetemi docens 

Bugár István filozófia- és vallástörténész, az MTA doktora, egyetemi tanár 

D. Tóth Judit irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi docens 

Heidl György eszmetörténész, az MTA doktora, egyetemi tanár 

Geréby György filozófiatörténész, habilitált egyetemi docens 

Görföl Tibor, vallásfilozófus, teológus, habilitált egyetemi docens 

Kendeffy Gábor filozófiatörténész, habilitált egyetemi docens 

Nagy Levente klasszika-filológus 

Parlagi Gáspár vallástörténész 

Perczel István vallás- és filozófiatörténész, egyetemi docens 

Somos Róbert vallás- és filozófiatörténész, az MTA doktora, egyetemi tanár

 

Az SZFE és az egyetemi autonómia mellett a bölcsészkar film tanszékének oktatói, a magyar tanszék tanárai, valamint a Művészeti Kar diákjai, szakkollégistái, oktatói és munkatársai is kiálltak szolidaritásból (valamint a Bóbita Bábszínház és a Pécsi Nemzeti Színház több munkatársa, művésze is), Pécsett tüntetés is volt mellettük múlt hét szerdán.

 

 

Címlapkép: Pécsi STOP

 

 

Forrás: Pécsi STOP/444