A pécsi Fidesz frakcióvezetője is bírálja Parragh iparűzési adós ötletét

2020. november 19. 18:59 2020. nov. 19. 18:59

Nem csak az ellenzék felől, hanem kormányoldalról is kapja a kritikát Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, aki szerint jó ötlet lenne idénre és jövőre elengedni az önkormányzatoknak az iparűzési adót a járványhelyzet miatt. Győr, Debrecen és Székesfehérvár fideszes polgármestere után most Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője fejtette ki, hogy miért is elhibázott ötlet Parragh felvetése.

Parragh László a napokban bedobta, hogy egy évre el kellene engedni a helyi iparűzési adó beszedését. Ezzel a lépéssel az önkormányzatok járnának rosszul, mivel a tavaszi járványhelyzet idején elvonták tőlük már a gépjárműadó helyben maradó részét, de a parkolási bevételeket is, így leginkább az iparűzési adó maradt olyan adóbevételként, amit a település fejlesztésére tudnának fordítani. 

Kedden az iparkamara feje már azt pedzegette a Magyar Nemzetben, nem fölfüggeszteni kellene az iparűzési adót erre az évre, hanem teljesen el kellene engedni 2020-ra és 2021-re vonatkozóan ezt az adófajtát. Emellett azt is felvetette, hogy az önkormányzatokhoz tartozó más adók mértékét (ingatlanadó, építményadó, idegenforgalmi adó tartozik ebbe a körbe például) pedig be kellene fagyasztani, azaz hogy az önkormányzatok ne tudják a kieső iparűzési adót úgy pótolni, hogy más adófajtákat emelnek meg. 

Parragh ötlete nem aratott osztatlan sikert kormányoldalon: a Telex.hu cikke szerint Papp László, Debrecen polgármestere, Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, valamint a Székesfehérvárt vezető Cser-Palkovics András sem lelkesedett érte, utóbbi igen erős Facebook-posztban ecsetelte, hogy miért aggályos az elképzelés. Csütörtök délután Csizmadia Péter, a pécsi Fidesz frakcióvezetője is kifejtette véleményét, Facebook-posztjára a Bahir.hu figyelt fel.

"Az önkormányzatok legfontosabb bevételét jelentő helyi iparűzési adó felfüggesztésének ötlete, amely Parragh Lászlótól, az iparkamara elnökétől származik, éles ellenállást robbantott ki az önkormányzatok részéről. Tegyük hozzá, teljes joggal! Az önkormányzatok szabad felhasználású saját bevételeinek gerincét (sőt szinte teljes vázrendszerét) a helyi gazdasági élet szereplői által befizetett iparűzési adó képezi. (Az IPÁ-t csak kiegészítik az egyéb közhatalmi bevételek, mint a településenként változó mértékű építmény és telekadó, idegenforgalmi adó, hatósági díjak, stb.). Amennyiben ezt a vázat anélkül rántanák ki teljes egészében az önkormányzatok testéből, hogy semmilyen helyettesítő bevételhez, támaszhoz nem jutnának, akkor annak egyenes következménye lenne, hogy az érzékelhető mértékű iparűzési adóbevétellel rendelkező települések összecsuklanának. Még akkor is, ha „csak” felfüggesztésről beszélünk, tehát egy későbbi időpontban ugyan, de ez a bevétel végül realizálódna az önkormányzatok büdzséjében"

- írja Csizmadia. Megjegyzi, ha az önkormányzatok, mint a helyi gazdaság hátterét és környezetét biztosító szerteágazó szolgáltatások biztosítói leállnának – az általuk nyújtott szolgáltatások, támogatások egy részével együtt –, annak a helyi kulturális, civil- és sportélet tagjain vagy a helyi szociális és egészségügyi ellátórendszeren kívül a helyi gazdasági szereplők is éppúgy a kárvallottjaivá válnának. Mint fogalmazott, úgy kell megsegíteni a nehéz helyzetbe kerülő vállalkozásokat, hogy közben az önkormányzatok működőképessége is megmaradjon.

Szerző: H. V.
 

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP