A pécsi filmszak is kiáll a színművészetisek mellett

2020. szeptember 3. 12:32 2020. szept. 3. 12:32

A három oktató - köztük a tanszékvezető - által írt közleményben az olvasható, hogy a felsőoktatásban most zajló modellváltás célja nem egyéb, mint hogy a köztulajdonú intézményeket átjátszák politikai és piaci szereplőknek, és hogy megszüntessék a maradék függetlenséget is a felsőoktatásban.

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének három oktatója - Dr. András Csaba és Dr. Csönge Tamás egyetemi tanársegédek, valamint Dr. Lichter Péter egyetemi adjunktus, tanszékvezető - csütörtök délelőtt tette közzé a tanszék Facebook-oldalán a nyilatkozatát, amelyben szolidaritást vállaltak a Színház- és Filmtudományi Egyetem hallgatóival és oktatóival.

A nyilatkozatban többek között az olvasható, hogy 

"az SZFE esete minden eddiginél világosabbá teszi, hogy a jelenleg zajló felsőoktatási modellváltás célja köztulajdonú intézményeink átjátszása politikai és piaci szereplőknek: a felsőoktatás kommercializálása és az intézmények megmaradt függetlenségének megszüntetése."

Mint írják, az elmúlt hetekben mindenfajta párbeszéd és vita kizárásával, lejárató sajtóhadjárattal sikerült felszámolni a magyar filmes oktatás egyik legjelentősebb intézményének autonómiáját, amit elfogadhatatlannak tartanak.

A teljes nyilatkozat itt olvasható:

"Nyilatkozat

A Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszékének alulírott oktatóiként szolidaritásunkat fejezzük ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és maradó, illetve távozó oktatóival.

Az SZFE esete minden eddiginél világosabbá teszi, hogy a jelenleg zajló felsőoktatási modellváltás célja köztulajdonú intézményeink átjátszása politikai és piaci szereplőknek: a felsőoktatás kommercializálása és az intézmények megmaradt függetlenségének megszüntetése. Az elmúlt hetekben minden egyeztetés, párbeszéd vagy vita kizárásával, egy lejárató sajtóhadjárat kíséretében felszámolták a magyar filmes oktatás egyik legjelentősebb intézményének autonómiáját. Ezt a folyamatot elfogadhatatlannak tartjuk, és támogatjuk az egyetemi autonómia visszaállítását célzó törekvéseket.

Dr. András Csaba, egyetemi tanársegéd
Dr. Csönge Tamás, egyetemi tanársegéd
Dr. Lichter Péter, egyetemi adjunktus"

 

Címlapkép: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP