A pécsi filozófusok és egyre több kaposvári művészetis hallgató is az SZFE mellé állt

2020. szeptember 9. 13:59 2020. szept. 9. 13:59

A pécsi bölcsészkar filozófia tanszékének oktatói, valamint sok kaposvári művészeti hallgató is szolidaritást vállalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjaival és tanáraival, azok egyetemi autonómia melletti kiállásával. Két volt kaposvári hallgató - egyikük a Pécsi Nemzeti Színház művésze - pedig egy videóban beszélt arról, milyen volt Vidnyánszky idején a képzés náluk.

Egyre többen és többen állnak az országban és a világban is a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatói és diákjai mellé, akik az SZFE-t érintő kormányzati nyomulás ellen és az egyetemi autonómia érdekében tiltakoznak. (Az ügyről bővebben ebben a cikkben írtunk - a szerk.)

A kiálláshoz Pécsről is egyre többen csatlakoznak (múlt szerdán szolidaritási tüntetés is volt bő kétszáz fővel a Színház téren), csak felsorolás szintjén: 

a bölcsészkar film tanszékének oktatói;

a bölcsészkar magyar irodalom tanszékének tanárai;

a bölcsészkar kommunikációs tanszékének oktatói;

a bölcsészkar dékánja, Heidl György keresztény értelmiségiek nyílt levelét írta alá, amelyben Vidnyánszky Attila kirekesztő mondatai miatt tiltakoztak;

a művészeti kar hallgatói, a LIFT Szakkollégium tagsága, egykori és jelenlegi oktatók és munkatársak;

a Bóbita Bábszínház több művésze és munkatársa;

a Pécsi Nemzeti Színház több munkatársa és művésze.

A pécsi sorhoz most a bölcsészkar filozófia tanszékének oktatói csatlakoztak, a Facebookon megjelentetett nyilatkozatukban a következő olvasható:

"Mi, a pécsi egyetem filozófiaoktatói,

kiállunk a Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói mellett, és támogatjuk őket az egyetemi autonómia megőrzéséért folytatott küzdelmükben.

Az egyetem autonómiája olyan alapelv, amely mind a kereszténység mind a felvilágosodás Európájában megkérdőjelezhetetlen. Az egyetem a középkori egyház egyik legfontosabb kulturális intézménye volt, amelynek története szorosan függ össze a kereszténység történetével, a humboldti egyetem pedig az ember sokoldalú kiművelésének a tudomány és az ész szabadságán alapuló intézménye volt. Mindkét példaszerű esetben, amelyeken az egyetemi oktatás mai modelljei alapulnak, az oktatás autonómiája tette lehetővé, hogy az intézmény betöltse meghatározó szerepét. Az SZFE „modellváltása” nem biztosítja az intézmény autonómiáját, az „egyetem” nevet megcsúfolva felmondja a közösséget mind a kereszténység, mind a felvilágosodás hagyományával.

Bagi Zsolt, PhD, PTE BTK
Barcsi Tamás, CSc, PTE ÁJK
Bene Adrián, PhD, PTE BTK
Bertók Rózsa, CSc, PTE BTK
Bécsi Zsófia, PhD, PTE BTK
Görföl Tibor, CSc, PTE BTK
Kocsis László, PhD, PTE BTK
Pete Krisztián, PhD, PTE BTK
Somos Róbert, DSc, PTE BTK
Weiss János, DSc, PTE BTK"

Rajtuk kívül kaposvári volt és jelenlegi színész-hallgatók is kiálltak az SZFE mellett, hozzájuk csatlakoztak most a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karról a volt és jelenlegi látványtervező, fotográfus, festő-grafikus, média design valamint mozgókép szakos diákok is, névsorukat a Színház.online cikkében lehet látni.

Két kaposvári végzett színművész hallgató (Hermányi Mariann, aki idén, és Bergendi Barnabás, aki tavaly végzett a képzésen, Bergendi Barnabás a Pécsi Nemzeti Színház művésze) a Gulyás Márton vezette Partizán videócsatorna vendége volt. A kedd este megjelent jó félórás anyagban mindketten arról meséltek, mennyi órájuk maradt el a Vidnyánszky vezette kaposvári képzésen (többször Vidnyánszky Attilával lettek volna óráik), beszéltek arról is, hogy a duális képzés alatt egyre fiatalabban kerültek ki szerepelni a színházakhoz, miközben gyakran az óráikat is ott tartották tömbösítve. Ugyanakkor arra is kitértek, hogy Vidnyánszky Attila emberileg mennyire máshogy, nem hatalmi pozícióból közelített hozzájuk, sokat kaptak tőle, éppen emiatt nem értik a mostani helyzetet.

Arról a tapasztalatukról is beszámoltak, hogy inkább náluk lehetett ideológiai "képzésről" beszélni (voltak olyan tanárok, akik a saját véleményüket is beleszőtték a mondanivalójukba, mégha azt nem is kérték számon a vizsgákon, például Takaró Mihály nevezte zsidó szennylapnak a Nyugatot, de mindig hozzátette, ez az ő saját véleménye, ne higgyenek neki). Bergendi Barnabás a videó végén arra is kitért, hogy Vidnyánszkynak volt lehetősége Kaposváron bizonyítani, és ha ott jó képzést valósított volna meg, akkor ők most nyugodtan tudnák mondani az SZFE-s hallgatóknak, hogy ne aggódjanak. De nem tudják ezt jó szívvel mondani - hangzott el a videó végén.

 

Címlapkép: A pécsi szolidaritási tüntetés résztvevői gyülekeznek a Színház téren - Fotó: Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP