A pécsi Megafonos propagandista szerint Pécsre kellene hozni a Debrecenből kiutált akkumulátorgyárat

2023. január 27. 13:03 2023. jan. 27. 13:03

Elszabadultak az indulatok és káoszba fulladt a debreceni akkumulátorgyár legutóbbi közmeghallgatása, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) gyárnyitása ügyében.

A Debrecenbe tervezett akkumulátorgyár ellen elképesztő lakossági tiltakozás alakult ki, ahogy az a Telex itt látható pár perces viedójában is látható. 

Ezen előzmények után Trombitás Kristóf, a kormányközeli Megafon egyik "influenszere" feltöltött egy videót a közösségi oldalára, miszerint a debreceni akkumulátorgyár jó dolog, és ha nem kell a debrecenieknek, akkor hozzák ide Pécsre. 

Erre reagált a Facebookon a pécsi városvezető frakciószövetség (Pécs Jövője) két tagja Csaba István (MSZP) és Fürj Csaba (Jobbik), akik kijelentették, hogy amíg az ellenzék vezeti a várost, addig itt nem lesz akkumulátorgyár.

Csaba István szerint az már látták a pécsiek, hogy az előző fideszes városvezetés hogyan vezette csődbe a várost, hogyan herdálta el az önkormányzati vagyont, de hogy a holdudvaruk szerint a Debrecenbe tervezett akkumulátorgyárat Pécsre kellene hozni, az még tőlük is extrém.

Pécsett egy élhető, zöld és okos várost építünk. Ez nem csak az itt élők elemi érdeke, erre kötelez minket a változó klíma és a város természeti adottságai is.

Nem azért törtünk lándzsát egy atomtemető és uránbánya mentes Pécs mellett, hogy ezek helyett egy óriási akkugyár mérgezze a pécsieket és környezetünket.

A célunk az, hogy Pécsre csábítsuk és itt tartsuk a fiatalokat, és nem az, hogy a már itt élőket is elkergessük.

Megnyugtatom Trombitás urat, hogy amíg mi vezetjük a várost, addig itt nem lesz akkumulátorgyár! Mi törődünk a pécsiekkel. - fogalmaz a bejegyzésében.

 

Fürj Csaba szerint Trombitás megnyilvánulásából is látszik, hogy milyen irányba halad a pécsi Fidesz és körei, mint fogalmaz: 

Ezeknek (Fidesz-szerk.) semmi nem számít csak a pénz.

Amíg mi állunk a bástyán, ide ilyen beruházás nem fog települni.

 

Nem Pécs az egyetlen település, ahol jelezte a városvezetés, hogy nem kér az akkumulátorgyárakból: Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere egy határozatba foglalta, hogy a jövőben sem támogatják a város közelében akkumulátorgyár esetleges létesítését. A Fidesz-frakció tagjai inkább nem nyomtak gombot.