A római kori Pécs lakóinak személyes tárgyaival bővült a pécsi világörökségi látogatóközpont

2021. május 6. 10:46 2021. máj. 6. 10:46

A római kori Pécs, Sopianae lakóinak személyes tárgyaival és a város egykori lakójának földi maradványával bővült a pécsi világörökségi helyszínek látogatóközpontja - tájékoztatta a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) az MTI-t.

A pécsi világörökségi helyszíneket üzemeltető társaság közleményében emlékeztettek arra, hogy a baranyai megyeszékhely ókeresztény emlékei húsz éve kerültek fel az UNESCO világörökség listájára, az új állandó régészeti kiállítás pedig ebből az alkalomból nyílt meg.   A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!     

Közölték: az Amiről a sírok mesélnek című kiállítás célja, hogy érdekesebbé és élményszerűbbé tegye a világörökégi helyszínek megismerését és a régészeti örökség bemutatását, hiszen nagy az érdeklődés a római kori temető területén előkerült csontvázak és tárgyak iránt.     

Az új tárlat első része Sopianae késő római temetkezési leleteit tartalmazza, többek között pénzérmék, karperecek, hajtűk láthatók itt, de a tárgyak között szerepel egy üvegkorsó, egy ruhakapcsoló tű, egy gyűrű és egy övcsat is.     

A kiállítás második része egy körbejárható téglasír-rekonstrukció, amely a késő római temető általánosan elterjedt sírtípusa volt. Itt méretarányosan tekinthető meg a sír, az elhunyt földi maradványaival együtt. A látványos installációba a látogatóközpont területén korábban zajlott feltárások során felfedezett csontváz került.     

A kiállítás harmadik témájának fókuszában a leletek antropológiai elemzése áll. A történeti embertan szakterülete a múlt népességének biológiai rekonstrukciójával foglalkozik. Az itt bemutatott koponyákat és csontdarabokat elemezve kiderült, hogy ezek négy személyhez tartoztak. Egy középkorú, közepes termetű férfi, egy alacsony nő és két fiatal földi maradványai láthatók itt.     

 

Ez is érdekelhet: Új üvegházat kap a pécsi Pintér-kert, és ez még nem minden

 

A közleményben jelezték még, hogy a - Janus Pannonius Múzeum Régészeti Osztálya és a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének együttműködésével megvalósult - kiállítás létrejöttével további interaktív elemekkel bővülnek az örökségpedagógiai foglalkozások, ahol a kiállított tárgyak másolatait kezükbe foghatják a résztvevők és megismerhetik Sopianae egykori lakóit is.

Forrás: MTI/Pécsi STOP