A Tettye Forrásháznál, a Baranya-Víznél és a DRV-nél is feltűntek a katonai stábok

2020. március 19. 17:45 2020. márc. 19. 17:45

A vízszolgáltatók ugyanis a kritikus infrastruktúrába tartoznak, így rendkívüli helyzet idején a Honvédség garantálja a biztonságos és zavartalan működésüket. Baranya területén három vízszolgáltatóhoz érkeztek meg a Honvédelmi Igazgatási Törzsek. Országosan eddig 140 olyan vállalatot azonosítottak, amelyek a létfontosságú cégek körébe tartoznak, csütörtökön 71-hez vezényelték ki ezeket a törzseket.

Mint ismert, a járványhelyzet miatt elrendelt veszélyhelyzet kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök 10 akciócsoport felállításáról döntött még március 13-án. 

Ezek egyike volt a létfontosságú magyar vállalatok működéséért és biztonságáért felelős akciócsoport, melyet Benkő Tibor honvédelmi miniszter, volt vezérezredes vezet. 

A Honvédelmi Minisztérium MTI-nek küldött március 19-ei, csütörtöki közleménye szerint "az akciócsoport a döntést követően haladéktalanul megkezdte munkáját és azonosította az ország működése szempontjából elengedhetetlen, létfontosságú szolgáltató és gyártó kapacitásokat. Az akciócsoporton belül működő irányító csoport feladata az volt, hogy megtervezze és megszervezze a feladatok végrehajtását. Az ország folyamatos működéséhez elengedhetetlen, létfontosságú magyar vállalatok biztonságos tevékenységét és zavartalan működését - a Honvédelmi Igazgatási Törzseken keresztül - segíteni tudják."

Csütörtökön az eddig azonosított 140 cég közül 71-nél kezdték el a munkát a Honvédelmi Igazgatási Törzsek (HIT), a honvedelem.hu oldalán fel is vannak sorolva a cégek (MOL, MÁV és GySEV, MVM Paksi Atomerőmű, rengeteg vízszolgáltató, távközlési, élelmiszer-, gyógyszeripari cégek, a Honvédelmi Minisztérium háttérintézményei, stb.)

Baranya megyében három olyan cégnél kezdték meg a működés, amely a megyében (is) szolgáltat: Tettye Forrásház Zrt., Baranya-Víz Zrt., DRV Zrt..

Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerda este azt is bejelentette az MTI híre szerint, hogy 

"péntek reggeltől nagyobb létszámban jelennek meg a katonák az országban. Azt mondta: az országot honvédelmi szempontból hét járőrkörzetre osztották, ahol a katonák megjelennek. Elsősorban azokon a településeken kell nagyobb katonai jelenlétre számítani, ahol most is van katonai alakulat."

Forrás: Pécsi STOP