A volt Fidesz-éra médiaszereplőinek lapjánál furán megy a "buborékon túli" tájékoztatás

2020. május 30. 11:25 2020. máj. 30. 11:25

"A Páváék tanácsadói és reklámszerződéseiből tízmilliókat szakító “médiacézárok” gyomrozzák Péterffyéket" címmel közölt egy hosszú cikket a Pécsma.hu az elvileg "buborékon túli" tájékoztatást ígérő Pécs Aktuálról és hátteréről, bemutatva, hogy miként sikerült érvényesülniük a lap mögött állóknak a fideszes érában.

A cikk rámutat, a Pécs Aktuál indulásakor azt írta magáról, célja a tárgyilagos, korrekt, kiegyensúlyozott, tisztességes tájékoztatás, hogy ne az egyik vagy másik politikai oldal lózungjait harsogja. Ehhez képest azonban az előző éra ügyeivel közel sem ugyanolyan intenzitással foglalkoznak, mint a jelenlegi városvezetéssel - fogalmaz a cikk. Felidézi, Kapitány Gergely, a Pécs Aktuál kreatív tanácsadója Páva Zsolt egykori kampányfőnöke, majd tanácsadója volt, tevékenysége pedig szervesen kötődött a Fideszhez. 

A 20 éve a pályán lévő Kapitány 2010 előtt a fideszes HírTv-ben és Echo Tv-ben dolgozott, de írt a Magyar Nemzetnek is, a 2010-es években számos pécsi önkormányzati cégnek adott kommunikációs tanácsot, pécsi polgármesteri és alpolgármesteri Facebook-oldalakat kezelt megbízással, valamint az önkormányzat médiaközpontját vezette, a bama.hu 2013-as cikke szerint bruttó 828 ezer forint volt a havi alapbére.

A Pécsma.hu úgy tudja, Kapitány neve 2016-ban felmerült, mikor az akkor még Mészáros Lőrinc érdekkörébe sorolható Mediaworks főszerkesztőt keresett a Dunántúli Naplóhoz. Ez másképp alakult, de a Fidesz-közeli, KESMA-univerzumba tartozó Szegedma.hu-nál főszerkesztő lett, és a mai napig az.

A Szegedma.hu kapcsán a Pécsma.hu felidézte, Kapitányt 2019-ben egy hamis levél leközlése miatt első fokon két év próbára bocsátották, de az MSZP-s Ujhelyi István kapcsán is több olyan cikk jelent meg az oldalon, ami miatt később helyreigazítást kellett közölniük. 

A lap emlékeztet a médiaszemélyiség korábbi projektjére, a 2014-ben indult, 2019 nyaráig működött OK Pécsre, melyen Kapitány olyan videót közölt az önkormányzat és Bachar Najari között a Zsolnay-gyárért zajló konfliktus során, melyet leleplezőnek szánt, úgy mutatta be, mintha egy videomegosztón találta volna.

A videó miatt rágalmazási per indult, és a volt Zsolnay-dolgozók vallomásaiból derült ki, hogy Kapitány készítette a felvételt (erről a Szabad Pécs közölt részletes cikket anno). Kapitányt a Pécsma.hu cikke szerint jogerősen el is ítélték nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt. Első fokon 500 ezer forint pénzbírságra ítélték, a jogerős ítélet azonban enyhébb lett: bűnösnek mondták ki, de egy évre próbára bocsátották.

A cikk rámutat, a Pécs Aktuál kiadója a P1 Media Group Zrt. tulajdonosa Fodor-Petrov József "Fodi", akinek az érdekeltségei több pécsi önkormányzati céggel is szerződésben álltak a fideszes városvezetés idején. Megjegyzik, tavaly decemberben a Média1 közadatigénylést követően írta meg, hogy az előző, fideszes városvezetés idején csak a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. (ZSÖK) 2014-től 2019. november 19-ig közel nettó 217 millió forintot fizetett ki olyan cégeknek, melyeket Fodor-Petrov Józseffel összefüggésbe lehet hozni. 

Arról, hogy Kapitány Gergely és Fodor-Petrov József érdekeltségeinek miként szaladt a szekér a fideszes időszakban, lapunk március elején közölt cikket. Mint írtuk, a Fodor-Petrov József „Fodi” érdekköréhez sorolható cégek mintegy 317 milliót húztak be, Páva Zsolt volt kampányfőnökének, Kapitány Gergelynek az érdekeltségei 83 millió forinttal gyarapodtak.

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu