A BIOKOM ingyen kiadta a kért közérdekű adatokat a TAKA 2019-nek

2019. április 15. 09:03

Míg a Tettye Forrásház 1,3, a PSN Zrt. pedig 4,8 millió forintot kért el a közérdekű adatokért cserébe a TAKA 2019 szervezettől, addig a Biokom Nonprofit Kft. ingyen adta át a kért információkat. Mindhárom cég a pécsi önkormányzat tulajdonába tartozik, mégis más a gyakorlat a közérdekű adatok megismerhetőségében.

Több pécsi, önkormányzati tulajdonban álló céget is megkeresett az elmúlt hónapokban a Társáság A Közérdekű Adatokért 2019 Egyesület (TAKA 2019) elnevezésű szervezet, melyet pécsi ügyvédek alapítottak és a közérdekű adatok megismerhetőségéért dolgoznak.

A TAKA 2019 a Tettye Forrásháztól és a Pécsi Sport Nonprofit Zrt-től a 2015-2019 között keletkezett szerződéseket, dolgozói létszámokat, a vízszolgáltatónál a várható többmilliárdos hitelfelvételt és egyebeket kérdezett meg a szervezet (bővebben itt írtunk a megkeresésekről).

A Tettye Forrásház Zrt. 1,3 millió forintot kért, hogy kiadja az elmúlt évek szerződéseit a TAKA 2019-nek, a PSN Zrt. pedig 4,8 millió forintért cserébe vállalta, hogy kiadja a kért közérdekű adatokat.

A BIOKOM viszont ennél sokkal meglepőbbet húzott, a cég ugyanis ingyen, költségtérítés nélkül átadja a kért adatokat a TAKA 2019-nek.

"Nem egységes a gyakorlat Pécs MJ Város Önkormányzatának cégeinél, ami a közérdekű adatok rendelkezésre bocsátását illeti.

A Biokom Kft. költségtérítés nélkül, azaz teljesen ingyen kiadta a TAKA 2019 Egyesület által kért közérdekű adatokat, míg a PSN Zrt. 4.841.000.-Ft.+ÁFA, a Tettye Forrásház Zrt. 1.313.981.-Ft+ÁFA költségtérítést kért, hogy a közérdekű adatokat rendelkezésünkre bocsássa.

A kért adatok mennyisége között jelentős különbség nincs, így nehezen magyarázható a PSN Zrt vagy a Tettye Forrásház Zrt. irreálisan magas költségigénye, hacsak azzal nem, hogy céljuk, az adatok nyilvánosságra kerülésének elhúzódása"

- írja Facebook-bejegyzésében az egyesület.

Forrás: pecsistop.hu