A döntés ellenére sem kaptak még pénzt az államtól a tanodák - Pécsen más a helyzet

2019. június 14. 15:28 2019. jún. 14. 15:28

Idéntől álltak át a hátrányos helyzetű gyerekeket segítő tanodák az állami finanszírozásra az uniós források kimerülése miatt, ám hiába derültek ki még márciusban a minisztériumi pályázat eredményei, pénzt azóta sem kaptak a fenntartásra, ez pedig több szervezetet is súlyos helyzetbe sodort. A pécsi Élmény Tár más utat választott.

Tavaly novemberben derült ki, hogy a tanodák finanszírozását idéntől nem uniós forrásokból, hanem állami keretből oldják meg - olvasható az Abcug cikkében. Ezt a lépést a hátrányos helyzetű gyerekek oktatásával foglalkozó szervezetek üdvözölték, ugyanis lehetett tudni, hogy az uniós források 2018 végére, 2019 elejére kimerülnek, mivel az uniós ciklusban nincs több keret a tanodák finanszírozására.

"Az állami szerepvállalásnak a tanodák finanszírozásában ráadásul volt egy másik üzenete: a kormány elismeri, és hajlandó támogatni a hátránykompenzáló munkát végző civil szervezetek munkáját" - áll a cikkben.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly decemberben ki is írta a pályázatot, amely egy évre (2019. január eleje és december vége között) garantálta volna a tanodák pénzügyi forrásait.

"A pályázaton olyan szervezetek indulhattak, amelyek bizonyítani tudták, hogy legalább egy éve működtetnek tanodát, és akik vállalni tudják, hogy iskoláktól függetlenül végzik majd ezt a munkát. Ez kezdettől fogva fontos szakmai feltétele a tanodás munkának" - olvasható a cikkben.

A pályázaton végül 120-nál több tanoda nyert (a döntés idén márciusban derült ki), ám azóta több szervezet is nagy gondba került, ugyanis júniusig az állami támogatás nem érkezett meg hozzájuk, működésüket a kevés félretett pénzükből kell finanszírozniuk, van, ahol már a munkatársak fizetésére sincs pénz.

A pályázatot a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kezelte, az állami szervezet azonban nem adott meg sem elbírálási, sem pedig kifizetési határidőt.

Az Abcug cikke szerint a háttérben az lehet, hogy májusban az Emberi Erőforrások Minisztériumától a Belügyminisztériumhoz került át a társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkárság (amelyhez a tanodák ügye is tartozik), és az átszervezés miatt alakult ki a kifizetések csúszása.

Az Élmény Tár teljesen kivonult az állami finanszírozási modellből

Pécsen az Élmény Tár Tanoda volt az a szervezet, amely az elmúlt években rendre megküzdött a támogatásokért, ám egy nemrég született Facebook-bejegyzésük szerint a tanodák állami finanszírozású modelljére való átállás után ők már nem pályáztak az új rendszerben, sőt, még a nevükből is elhagyták a tanoda szót.

Tasnádi Zsófia, az Élmény Tár menedzsere világította meg döntésük hátterét lapunknak. Kérdésünkre, hogy miért rossz az állami finanszírozási modell, úgy felelt, jól látszik a mostani ügynél is, hogy hiába indult el a finanszírozási ciklus, még nem jött meg a fenntartáshoz szükséges pénz. Ők több tanodával is kapcsolatban állnak, sokuktól kaptak ilyen jelzést.

Nekik a nagy trauma az volt, mikor 2015-ben egy nagyon jól kidolgozott programot adtak le uniós finanszírozású tanodaprogramra, és szakmai okokra hivatkozva utasították el őket az állami szervek, közben pedig olyan szervezeteket nyertek, akiknek nem nagyon volt tapasztalatuk a tanodai ügyekben. Emiatt a kiszámíthatatlanság miatt döntöttek úgy, hogy más utat keresnek - fogalmazta meg Tasnádi Zsófia.

Az Élmény Tár többlábú finanszírozási modellre állt át: a külföldi pályázatok csak az egyik pillér, jellemzően ebből fedezik a munkatársak bérét. Ezek pályázatok sokkal gördülékenyebbek és kiszámíthatóbbak, mint a hazai pályázatok - magyarázta.

Emellett sok adománygyűjtő programot csinálnak, jellemzően adott projektekre (lovaglás, vagy mászófal-építés a gyerekeknek) gyűjtik össze a támogatásokat.

Most próbálkoznak társadalmi vállalkozásokat indítani (gyermek- és családi rendezvények szervezése), mert ebből kívánják finanszírozni a rezsiköltségeket - mondta el lapunknak Tasnádi Zsófia.

Forrás: Pécsi STOP/Abcúg