A Fidesz civilje szerint az ellenzéki összefogás "délibáb-koalíció"

2019. április 5. 11:57 2019. ápr. 5. 11:57

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület vezetője, a Szövetség Pécsért honlapján adott interjút kvázi magának (merthogy az az egyesülés is hozzá köthető), ebben sikerült odamondania a körvonalazódó pécsi ellenzéki összefogásnak.

Kővárit ugyanis megkérdezték arról, hogy mit szól az öt ellenzéki párt pécsi képviselőinek szerdai bejelentéséhez:

Sokszor használják azt a kifejezést az ilyen összefogásokra, hogy „szivárványkoalíció”, mellyel arra utalnak, hogy több, világnézetileg is általában távol álló politikai pártok kerülnek egy platformra. Jómagam úgy látom, ez inkább „délibáb-koalíció”, ami valójában becsapja a szemünket, és az együttműködési problémákat vélhetően egyelőre csak elnapolták a felek.

Maga a szivárványkoalíció számomra egyébként nem ördögtől való, azonban azt kizárólag közös programalapon lehetne létrehozni. Külföldi példákat is lehet hozni, amikor a politikai felek először a kormányzási elveket fektetik le, ha úgy tetszik, a közös ügyeket, a megoldandó problémákat és az ezekre adható válaszokat „dobják be a közösbe”, aztán jön az a kérdés, kik tudják azt hitelesen képviselni.

Itt úgy látom, nincs program, csak egy alku, ami elég sok bizonytalanságot takarhat.

Tehát a sokszínűség nem rossz, sőt, közös ügyek mentén a leginkább progresszív, azonban most már több, mint 14 éves közgyűlési tapasztalataimra is alapozva kijelenthetem, azokkal az elvekkel, amiket ezeknél a pártoknál megismertem, a jelenlegi együttműködésük alapjai köszönőviszonyban sincsenek"

- nyilatkozta az ÖPE politikusa.

Már csak azért is vicces amúgy Kővári János látványos fanyalgása, mert egyrészt 2010-2014 között a Fidesz soraiban ült a Parlamentben országgyűlési képviselőként, másrészt pedig a pécsi közgyűlésben is nyomogatta gombot a kormánypárt mellett egészen a hajléktalanokat vegzáló pécsi rendelet 2014-es megszavazásáig (akkor fordult az ÖPE szembe egy picit a Fidesszel).

"Kiszólt a lyuk a gödörből"- tartja mifelénk a mondás az ilyen helyzetekre.