A Ledina-utódcégek létének valódi tétje 64 család megélhetése

2019. január 28. 08:52 2019. jan. 28. 08:52

A viharban született Ledina utódcégei közül egy már átesett a kényszertörlésen, kettő végelszámolás alatt van. Lapunk exkluzív interjút készített Megay Róbert Péterrel, akit a Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. végelszámolói feladataival bíztak meg. A felszámolóbiztos korántsem látja annyira sötéten a helyzetet, mint amilyenre a cégek körül keringő hírek alapján következtetni lehet, de tény, hogy a pontosabb képhez még hetek kellenek.

Pécsi STOP: Ön kapott felkérést a Ledina Épületkerámia Kft. és a Pécsi Kerámia Kft. végelszámolói teendőinek az ellátására. Mikor és hogyan történt meg ez a döntés?

Megay Róbert Péter: 2019. január 15-én írtam alá ezzel kapcsolatban az okiratokat, jelen pillanatban a cégbírósági bejegyzésre várunk. A társaságok tulajdonosa döntött a végelszámolásról.

Mik lesznek az első lépések?

Elkezdtem átnézni a társaságok iratait, szerződéseit, könyvelését, valamint felvenni a kapcsolatot a partnerekkel és lefolytatni velük a cégekkel kapcsolatos egyeztetéseket. A napokban megtartottam az első tájékoztatómat is a dolgozóknak, megadtam nekik az elérhetőségem. Sajnos ezeknek a cégeknek hosszú ideje nem volt ügyvezetője. Részben ez is az oka annak, hogy a Pannon Porcelán Kft. kényszertörlés alá került: amíg nem volt jogképesen bejegyzett eljáró ügyvezető, nem volt, aki a képviseletet ellássa, aki megírjon egy hivatalos levelet akár egy ilyen ügyben. Emiatt aztán a teljes gazdasági kép kialakítása is hosszabb időt vesz igénybe, azt darabokból kell összerakni.

Valószínűleg a legtöbb embert a cégeknél dolgozók sorsa érdekli leginkább, erről most mit lehet tudni?

Amennyire én tudom, az nem volt jellemző korábban, hogy embereket kirúgtak volna. Tény, hogy sokan elmentek, és az is, hogy csak töredékük ment vissza a Zsolnayhoz. Jelenleg 64 dolgozója van a két cégnek, a munka pedig, bár ezt kevesen tudják, jelenleg is folyik.

Mire számíthatnak ezek az emberek?

Mindenfajta ígéret szakmaiatlan és elhamarkodott lenne a pontos számok ismerete nélkül. Egy biztos: az én célom a tevékenység és a cégek megmentése, ebben a sorrendben. Ismereteim szerint van és a jövőben is volna igény a cégek termékeire. A végelszámolás során nincs kizárva új tulajdonos belépése a cégekbe, aki(k)nek a döntése és új befektetése során megszűnhet a végelszámolás, visszaállhat a cégek rendes működése. Nem kizárt a tevékenység értékesítése sem, amihez persze megint csak szükség van és lesz a nagy szakértelemmel bíró munkatársakra is.

Nyilván tapasztalta azt az elkeseredést, amit a Zsolnay által indított kártérítési perek miatt éreztek, hiszen a cég(ek) és a politika is magára hagyta a dolgozókat.

Ebben az ügyben megint csak felelőtlen és felesleges ígérgetések nélkül annyit tudok mondani, hogy az elmúlt időszak termelési adatainak függvényében ha minden jól alakul, jelentős többletbér kifizetésére lesz lehetőség, így pedig a dolgozóknak nem lesz vállalhatatlan tehertétel a kártérítés.

Egy-két próbálkozástól eltekintve a nyilvánosság felé nem sok derült ki a társaságok tevékenységéről, előbb a városházára volt bejegyezve a Ledina, ahol alighanem kevés porcelán készült, később a legjobb esetben is gyenge Zsolnay-utánzatok gyártásáról lehetett hallani. Valójában mi folyik most a Pécsi Kerámia Kft-nél?

A bérelt csarnokokban saját hőkezelő kemencékben és 3D nyomtatón napi 24 órában folyik a munka. Nem koppintunk senkit, és nem is vagyunk a nagy múltú pécsi porceláncég konkurenciája. Saját, helyben fejlesztett és egészen eltérő dizájnnal dolgozunk, teljesen más a megcélzott ügyfélkör is. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a termékek minden további nélkül kaphatnának akár európai szinten is piaci szerepet, amennyiben a tevékenység egy politikai felhangoktól mentes környezetben tudna folyni.

Azért ez utóbbit nehéz elvárni egy olyan társaság utódcégeinél, amelyet kimondottan egy ikonikus manufaktúra tönkretételére hozott létre maga a politika, a melósokat használva játékszernek, mint utóbb kiderült, a saját pénzükön...

Igen, természetesen jól ismerem a cégek körül történteket. Ugyanakkor szerintem sokan próbáltak meg politikai tőkét kovácsolni a Zsolnay-Ledina konfliktusból. Ha nekik mindenben igazuk lenne, itt most nem dolgozna 64 ember abból a 120-ból, akit annak idején ide csábítottak, a többiek meg mind a Zsolnayba mentek volna vissza.

Akik ismernek, tudják, hogy egy pillanatig sem lehetett soha megvádolni azzal, hogy bármelyik párthoz vagy politikai vonalhoz közel kerültem volna, ez egy szakmai munka, számomra az is marad. Az itt dolgozó emberek itt élnek, 64 család eltartásán dolgoznak, felelős, általuk megválasztott politikusoknak szerintem most ezt kellene szem előtt tartania.

Hogy a munkavállalók és általában a pécsi polgárok hogy ítélik meg a korábban a Zsolnay és a Ledina körül történteket, arról majd véleményt mondanak a következő önkormányzati választásokon. Ez a múlt és a politika, én a cégek megmentésével, a jelennel és a jövővel foglalkozom.

Mi a jelen és mire van most a legnagyobb szükség a cégek, vagy legalább a tevékenység fenntartásához?

A jelen az, hogy 64 család megélhetése függ két felszámolás alatt álló cég, illetve tevékenységük létén. Jómagam abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy ilyen jellegű munkahely-megmentéssel záródó ügyeket már többször is sikerre vittem itthon, nyilván a partnerek együttműködése mellett.

Rajtam most sem múlik a dolog, a labda most nem is nálam pattog, hanem alapvetően a cégek partnereinél. A munkavégzéshez - akár ezekben, akár más cégben folytatódik - alapvetően szükséges feltétel például az ingatlan biztos megléte, ahol a tevékenység folyhat.

Ugyanígy nélkülözhetetlen az áram, az internet, az alapanyagok. Amire a legnagyobb szükségünk van, az pár hét türelem a társaságok partnerei részéről, ennyi idő mindenképpen kell a cégek átvilágításához és ahhoz, hogy a pontos számok ismeretében a jövőbeni lépésekről tudjak tárgyalni velük.