A Múzeumok Éjszakáján tüntetnek az alacsony bérük miatt Pécsen

2018. június 20. 08:46 2018. jún. 20. 08:46

Június 23-án tart békés demonstrációt Pécsen a Közgyűjteményi és Közművelődési dolgozók Szakszervezete, hogy felhívják a figyelmet az alacsony bérezésükre.

Nemcsak a Múzeumok Éjszakája lesz június 23-án Pécsett, hanem egy békésebb tüntetés is várható aznap estére.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete által meghirdetett esemény Facebook-oldalán a következő olvasható:

Békés demonstráció (Pécs, Káptalan utca 3-5. előtt), mely fehívja a figyelmet a Múzeumok Éjszakáján is dolgozó (múzeumi, könyvtári, levéltári, és közművelődési intézményekben) munkatársak rendkívül alacsony bérére.

Gyülekező 19:30-tól. Várunk! Ha teheted, húzz fehér pólót, fehér felsőt.

A szakszervezet 2012 óta követel új bértáblát az ágazati dolgozóknak, ám eddig süket fülekre talált a vágyuk. Mindeddig csak annyit sikerült elérniük, hogy 2017-ben nettó 15-20 ezer forint bérpótlékot kaptak, de ez idén nem emelkedett, és a pótlék nem lett része az alapbérnek, azaz bármikor elvehető.

Bértáblákkal fogadták Hoppál Pétert a tüntető könyvtárosok a Tudásközpontban

Harminc könyvtáros tüntetett szerdán a bérrendezésért Pécsett, a Tudásközpontban, az alkalmazottak az ott konferenciázó Hoppál Péter orra alá tolták az elkeserítő bértábláikat is. A Csorba Győző Könyvtár dolgozói azért tüntettek, mert a könyvtárosok, muzeológusok és levéltárosok bértáblája 16 éve változatlan - mondta el a Népszavának a demonstráció vezetője, Mészárosné Sík Zsófia.

Legutóbb március 21-én demonstrált némán több tucat könyvtáros a pécsi Tudásközpontban, ahol akkor épp Hoppál Péter még kulturális államtitkárként egy konferencián vett részt.