A te ügyed is a bodai atomtemető!

2019. április 23. 13:46 2019. ápr. 23. 13:46

Ha a homokba dugod a pécsi fejed, akkor is atomtemetőt fúrnak mellé. Inkább menj el csütörtökön a közmeghallgatásra, és derítsd ki: valóban garantálni lehet-e félmillió évig a magas radioaktivitású hulladék és környezet biztonságát. Meg hogy mit keres egy ilyen létesítmény egy önjelölt zöld főváros mellett.

Közmeghallgatást tart az Országos Atomenergia Hivatal Bodán "Telephely kutatási keretprogram engedély iránti kérelem" tárgyú eljárás kapcsán csütörtökön délután négykor, itt a program Facebook-eseménye.

A közmeghallgatáson hozzávetőleg ilyen és ehhez hasonló kényes kérdéseket feszegethetsz:

  • Magyarországon a magas radioaktivitású atomhulladék végleges elhelyezésére a Bodai Agyagkő Formáció lehet az egyik legalkalmasabb hely - de vajon az egyetlen?!
  • A Bodai Agyagkő Formáció tökéletesen száraz és vízzáró, viszont eltörni képes! Baranyában nem ismeretlen a földrengés és a kutatók a jelenleg rendelkezésre álló statisztikákkal számolnak - devajon számolhatunk-e a jelenség mostani gyakoriságával és erejével a következő félmillió évben is?
  • Minden EU-tagállam köteles maga elhelyezni nukleáris hulladékát, így egy ilyen komplexum létrehozása előbb-utóbb elkerülhetetlenné válik - de vajon biztonságos lehet akár félmillió évig?
  • Tényleg pompás ötlet egy majdnem 150 ezres város és vízbázisa közvetlen szomszédságába telepíteni egy ilyen létesítményt? Milyen hatással lesz a lassan csak turizmusra és külföldi hallgatókra építő város gazdaságára egy ilyen veszélyforrás? Hogy lesz így Pécs Európa Zöld Fővárosa?
  • „Ez nem Boda belügye, hanem a térség, sőt az egész ország közügye”
  • - írják a Facebook-eseményen, szóval gyere el és kérdezz.

    Ha nincs autód, a pécsi autóbusz-állomásról 15.15-kor indul járat Bodára. Az ügy előzményeit ide és ide kattintva olvashatod.

    Forrás: pecsistop.hu