Abaligeti iskola: 5 milliót gyűjtenek a szülők a buszoztatás megmaradásáért

2020. június 30. 13:08 2020. jún. 30. 13:08

A tankerülethez kerül a következő tanévre az abaligeti katolikus általános iskola a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolától, ami többek között azzal jár, hogy a bejárósok buszoztatását már nem tudja vállalni az iskola. emiatt a szülők gyűjtést kezdtek, a cél, hogy a következő tanévre összegyűljön a buszoztatás 6 milliós költsége. Egymilliót már összedobtak kezdőtőkének.

Mnt ismert, az abaligeti katolikus általános iskola előző tanévét nemcsak a koronavírus-járvány okozta digitális tanrend, de a fenntartóváltás is eléggé meghatározta. Az eddigi fenntartó Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola ugyanis átadta a Pécsi Tankerületi Központnak a fenntartói jogokat, hiába tiltakozott ez ellen a kis iskola tantestülete, szülői munkaközössége, de még az abaligeti önkormányzat is. 

Az iskola alacsony létszámú - a gyerekek száma nem éri el a százat -, az oktatás kisebb csoportokban zajlik (képzőművészeti és zenei képzés is van), a tanulók jó negyede más településről - így például Pécsről - bejárós, több gyermek pedig SNI-s (sajátos nevelési igényű). A szülők ezt a szabadabb és gyerekcentrikusabb iskolai légkört féltették az állami átvételtől, és bár ugyan a Premontrei Női Kanonokrend már korábban jelezte, hogy átvenné a sulit, a hittudományi főiskola végül mégis az állami tankerületnek adta át a fenntartói jogokat - írtuk március eleji cikkünkben.

Az Abaligeti Iskoláért Facebook-oldalon június 29-én, hétfőn este jelent meg a bejegyzés, amely szerint az állami átvétel azzal fog járni, hogy a bejárósok buszoztatását az eddigi módon nem lehet megoldani a jövő tanévben, ezért közösségi gyűjtést indítanak. A cél 6 millió forint elérése, ehhez egymillió forintot már összedobtak a szülők.



Aki adakozna, a következő számlaszámon teheti meg:

Dél TAKARÉK

Számlaszám: 50800104-11020277-00000000

Abaligeti Iskolabővítésért és Működtetésért Közalapítvány

A közlemény rovatban kérik rögzíteni: #útaziskolába + email cím

Kérdéseket, ötleteket erre az emailcímre lehet írni: abaligeti.imk@gmail.com



A bama.hu kedd reggeli cikke szerint a pár napja lezajlott ballagás előtt szülői fórumot tartottak az iskolában, ahol az intézmény igazgatója, Czimmer Tamás elmondta, hogy megtörtént a fenntartóváltás, de nagyobb változások nem várhatóak. 

A szülők kifejezték, hogy ragaszkodnak a hitélet és a művészeti oktatás, valamint a felső tagozat megmaradásához. Utóbbinak a zálogai a bejáros gyerekek, akik legtöbbje rászoruló családban él (20-22 fő Orfűről, Pécsről, Kozármislenyből jár be az abaligeti iskolába). 

"Mivel a kistelepülésen nincs elég gyermek, így bejáró diákok is kellenek az iskola fenntartásához. Az évek során egy olyan profilt alakítottak itt ki, hogy speciális nevelési igényű (SNI) gyermekek itt megtalálták helyüket. A magasabb arányú SNI-s diákok miatt a PTE Tanárképző Központja is felfigyelt az iskolára, partneriskolai státuszt ajánlottak fel mind a tanító, mind a tanárképzés vonatkozásában"

- idézik a cikkben Horváth Péter Brúnót, a szülői munkaközösség vezetőjét. 

A lap szerint a buszoztatást korábban az iskola költségvetéséből fizették, ám erre az állami fenntartás miatt nem lesz módja az intézménynek a törvényi szabályozás miatt, ezért indították a szülők a közösségi gyűjtést, illetve jótékonysági koncert is a szerepel a terveik között.

 

Címlapi kép: Facebook/Abaligeti iskoláért

Forrás: Pécsi STOP/bama.hu