Abaligeti iskolamizéria: a fenntartó szerint törvényesen jártak el

2019. augusztus 22. 08:15 2019. aug. 22. 08:15

Az abaligeti katolikus általános iskola megbízott vezetőjének kinevezését nem újította meg a fenntartó Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola. A felsőoktatási intézmény rekora szerint a törvény alapján jártak el, az iskola vezetéséről pedig a fenntartó fog gondoskodni.

A napokban cikkezett a Pécsi STOP az abaliget.ma anyaga alapján arról, hogy az Abaligeti Szent Mária Magdolna Gyakorló Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola tantestülete egy szándéknyilatkozatban jelezte, hogy az iskola eddigi megbízott vezetője nem kapott igazgatói kinevezést a fenntartó Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolától. A tantestület a szándéknyilatkozatban arról biztosította a szülőket, hogy ők kiállnak az iskola és a közösség mellett és arra törekednek, hogy a gyerekek továbbra is abban az oktatási formában és az eddigi iskolához méltó szellemben részesüljenek, amit megszoktak. 

Bár az okokra a cikkben nem tértek ki, egy korábbi interjúban Gálos lászló megbízott igazgató úgy fogalmazott, hogy miután 2017-ben változás történt a fenntartó Hittudományi Főiskola vezetőségében, onnantól egy nagyfokú bizalomvesztést érzékeltek az abaligeti iskolával szemben. 

A Pécsi STOP az ügy kapcsán megkereste a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolát, valamint a felsőoktatási intézményt fenntartó Pécs Egyházmegyét is, hogy mi miatt nem kapott a megbízott igazgató újabb kinevezést, és hogy ki lesz így az iskola vezetője.

Kérdéseinkre dr. Kovács Gusztáv, a Hittudományi rektora a következő választ küldte el:

Gálos László megbízása 2019. augusztus 15. napján lejárt. Tekintettel arra, hogy az iskola egyházi fenntartású köznevelési intézmény, a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény 31.§ (2) bekezdés d) pontja alapján a fenntartó pályáztatás és további eljárás nélkül is adhat intézményvezetői megbízást. Az iskola vezetéséről a fenntartó  gondoskodik.

Forrás: Pécsi STOP